Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS…

Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1988 κατόπιν απόφασης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS αποτελεί μία από τις πιο θανάσιμες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 39.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τη συγκεκριμένη ημέρα ως ευκαιρία για να ενημερώσει το κοινό σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια, αλλά και για να τιμήσει τα σπουδαία επιτεύγματα της ιατρικής που πλέον προσφέρουν πολλές εναλλακτικές πρόληψης της ασθένειας, καθώς και μέσα αντιμετώπισης και ανακούφισης των έντονων και σοβαρών συμπτωμάτων της. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ημέρα έχει ως στόχο της να στηρίξει ηθικά τους φορείς του ιού, και να τους παροτρύνει να αντιμετωπίσουν με επιμονή και σθένος την ασθένειά τους.

Παγκόσμια σύμβολο της ημέρας είναι η κόκκινη κορδέλα που υποδηλώνει τη στήριξη στους φορείς του ιού HIV. Η κόκκινη κορδέλα αποτέλεσε έμπνευση και για άλλες οργανώσεις, κι έτσι σήμερα το συγκεκριμένο σύμβολο -αλλά σε ροζ χρώμα- χρησιμοποιείται για την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού.

Το κόκκινο χρώμα της κορδέλας επιλέχθηκε καθώς είναι έντονο, τραβά την προσοχή και συμβολίζει το πάθος, την καρδιά και την αγάπη. Το σχήμα επιλέχθηκε να είναι απλό ώστε να είναι εύκολο στην αναπαραγωγή για αντιγραφή του – μια και μπορεί ο καθένας να το φτιάξει με ένα μικρό κομμάτι κόκκινου υφάσματος σε μορφή κορδέλας και να το φορέσει γύρω από το δάχτυλό του, ή να το στερεώσει πάνω στα ρούχα του απλά με μία καρφίτσα.