Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, σε συνεργασία με όλους τους Διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, συγκρότησε και έθεσε σε λειτουργία το “Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης” για τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Ημαθίας.

Σκοπός του Δικτύου είναι η διακριτική υποστήριξη εκείνων των μαθητών και των οικογενειών τους που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και επισιτιστικής ανασφάλειας, απόρροια της βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Χώρα.

Η ενίσχυση των μαθητών αυτών με τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη γίνεται με την προσφορά και βοήθεια των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών, καθώς και με τη συνδρομή οποιουδήποτε πολίτη θα ήθελε να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή. Ήδη το “Δίκτυο” ενισχύεται σημαντικά από επαγγελματίες της Ημαθίας με τακτικές προσφορές, κυρίως σε είδη τροφίμων, ενώ υπάρχει παράλληλη και στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη για την κατά περίπτωση ένταξη στο πρόγραμμα παροχής συσσιτίων.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στοχεύει στην υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, σε όλα τα σχολεία της Ημαθίας, καθώς το σύνολο των υλικών που συγκεντρώνεται στις σχολικές μονάδες καταγράφεται ηλεκτρονικά σε ειδικά σχεδιασμένο ιστοχώρο της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης όπου έχουν πρόσβαση και συνεργασία όλες οι σχολικές μονάδες. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των σχολείων για το σύνολο των διαθέσιμων ειδών σε επίπεδο Νομού και άμεση διακίνηση αυτών προς μαθητές και οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ανεξάρτητα από το σχολείο φοίτησης του κάθε μαθητή.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας υποστηρίζεται, στο ξεκίνημά του, ενεργά από τους δασκάλους των παιδιών, ως μια προσπάθεια δημιουργίας και καλλιέργειας νέων μορφών συλλογικότητας σε επίπεδο σχολικής κοινότητας και τοπικής κοινωνίας. Η επιτυχία του όμως θα εξαρτηθεί από το βαθμό υποστήριξης των γονέων, των επαγγελματιών και των μεμονωμένων συμπολιτών μας. Για το λόγο αυτό, καλούμε όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν, να έλθουν σε επαφή με το πλησιέστερο Δημοτικό Σχολείο ή Νηπιαγωγείο προσφέροντας οτιδήποτε θα μπορούσε να ενισχύσει τον μικρό μαθητή που ο εφιάλτης της ανέχειας επιδρά αρνητικά στη σχολική πρόοδο και τη γενικότερη πνευματική του ανάπτυξη.