Όπως γράφει η εφημερίδα Independent, το κλείσιμο του μήκους 60 μιλίων μέρους των συνόρων θα ήταν ένα μεγάλο «χτύπημα» για τους ακραίους ισλαμιστές και θα άλλαζε τα σχέδιά τους, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια, χιλιάδες τζιχαντιστές έχουν διασχίσει τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και έχουν καταφέρει να φτάσουν σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει στην Άγκυρα πως δεν θα δεχθεί πλέον τις τουρκικές αξιώσεις, ότι δεν γίνεται να εκλεχθεί το μικρό κομμάτι των συνόρων που χρησιμοποιείται ακόμη από το Ισλαμικό Κράτος.

«Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Ως εδώ. Τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν», είπε αξιωματούχος από την κυβέρνηση Ομπάμα στην εφημερίδα Wall Street Journal, περιγράφοντας το αυστηρό μήνυμα που η Ουάσινγκτον έστειλε στην τουρκική κυβέρνηση.

«Είναι μια διεθνής απειλή και έρχεται από τη Συρία και μέσα από το τουρκικό έδαφος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, θα χρειαστούν περίπου 30.000 Τούρκοι στρατιώτες για να κλείσουν το κομμάτι των συνόρων ανάμεσα στην πόλη Jarabulus και στην πόλη Kilis.

H κίνηση των Αμερικανών ακολουθεί τις διαρκώς αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις κατά της Τουρκίας για το γεγονός πως ανέχεται, αν όχι βοηθά το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ακραίες τζιχαντιστικές ομάδες. Μέσω των τουρκικών συνόρων έχουν περάσει χιλιάδες μαχητές για να ενταχθούν στο πλευρό των ακραίων ισλαμιστών, αλλά ακόμα η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι πώλησης αργού πετρελαίου από τη Βόρεια Συρία προς την Τουρκία, πηγή τεράστιων εσόδων προς το ισλαμικό κράτος.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία φυλάκισε δύο δημοσιογράφους οι οποίοι δημοσίευσαν πληροφορίες για την μεταφορά πυρομαχικών από την Τουρκία σε μαχητές στη Συρία. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι τα όπλα προορίζονταν για το Τουρκμενιστάν

Η Τουρκία βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορεί άμεσα την Τουρκία πως παρέχει στήριξη στο Ισλαμικό Κράτος.