Στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε η Γαλλία, επικαλούμενη το Άρθρο 42 της συνθήκης της Λισσαβόνας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., ο γάλλος ΥΕΘΑ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε πως οι εταίροι μπορούν να βοηθήσουν είτε συμμετέχοντας στις γαλλικές επιχειρήσεις στη Συρία ή το Ιράκ, είτε επωμιζόμενες μέρος του βάρους που σηκώνουν οι γαλλικές δυνάμεις σε άλλες επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή, μεταξύ άλλων, η Γαλλία διαθέτει δυνάμεις στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όμως προσαρμόζει τις τοποθετήσεις της ώστε να εστιάσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που σημαίνει πως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να στείλουν άνδρες ώστε να υποστηρίζουν τα γαλλικά στρατεύματα στην Αφρική.

Ο κ. Λε Ντριάν εξέφρασε την πεποίθηση πως όλοι οι εταίροι θα συνδράμουν τη Γαλλία «όπως μπορούν».

Μιλώντας στο πλευρό του γάλλου υπουργού, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως οι χώρες της Ε.Ε. έχουν υποδείξει πως είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη που χρειάζεται.

Το Άρθρο 42 της Συνθήκης της Ε.Ε. ορίζει όπως σε περίπτωση «ου ένα κράτος-μέλος είναι θύμα επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη θα έχουν προς αυτό την υποχρέωση να βοηθήσουν […] με όλα τα μέσα που διαθέτουν» και με βάση το Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ο έλληνας υπουργός Πάνος Καμμένος είπε σε δημοσιογράφους πως πλέον βρισκόμαστε σε νέα κατάσταση στην Γηραιά Ήπειρο.

Ολόκληρο το Άρθρο 42 της Συνθήκης της Λισσαβόνας ΕΔΩ.