Την ερχόμενη Δευτέρα 16 του μηνός το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και παρά τα όσα είχε αφήσει να διαρρεύσει το ίδιο το υπουργείο τις προηγούμενες ημέρες, τελικά το οικονομικό επιτελείο έκανε πίσω σε αρκετά ζητήματα υπό το φόβο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 θα είναι τρεις.

Πρώτον, θεσπίζεται μειωμένος συντελεστής για ΙΧ παλαιότητας, δηλαδή για οχήματα που αποκτήθηκαν πριν από το 2010. Η έκπτωση των τελών κυκλοφορίας σε αυτά τα αυτοκίνητα θα φτάνει ακόμη και το 10%. Έτσι, για αυτοκίνητα 10ετίας η έκπτωση υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 5%, ενώ για οχήματα άνω των 15 ετών η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη.

Δεύτερον, όσοι απέκτησαν ΙΧ μετά την 01/11/2010 και έως σήμερα δεν πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας, από φέτος θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αφού μηδενικά τέλη θα έχουν μόνο αυτοί που τα ΙΧ τους εκπέμπουν έως 90 γρ/χλμ. Για τα ΙΧ που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 90 λεπτών του ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπής. Δηλαδή ένα Ι.Χ. 100 γραμμαρίων, το πιο πιθανό είναι ότι θα επιβαρύνεται με 90 ευρώ.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010, οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους. Σε αυτά αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά των τελών ανά γραμμάριο, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνονται από 8 έως 32 λεπτά του ευρώ. Έτσι, για ένα αυτοκίνητο που εκπέμπει 120 γραμμάρια ρύπων, η επιβάρυνση αναμένεται ότι θα είναι της τάξεως των 10-12 ευρώ.

Κυριάκος Πηλίδης