Μπουκάλι δίχως πάτο το σκάνδαλο με τους πετρελαιοκίνητους κινητήρες του VW Group. Σε μια αυστηρή επιστολή, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι το παράνομο λογισμικό της Volkswagen για τις εκπομπές ρύπων βρέθηκε και στον 3-λίτρο V6 TDI πετρελαιοκινητήρα της εταιρείας.

Το σύνολο αυτό ανήκει σε εντελώς διαφορετική οικογένεια κινητήρων από τους υπόλοιπους που έχουν ήδη αναγνωριστεί ότι διέθετε το εν λόγω λογισμικό. Η EPA αναφέρει ότι ο κινητήρας έχει τοποθετηθεί σε τουλάχιστον 10.000 μοντέλα της VW, της Audi και της Porsche που κυκλοφόρησαν από 2014 μέχρι σήμερα, και πιο συγκεκριμένα στα VW Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6, A7, A8L και Q5.

Η EPA ισχυρίζεται ότι τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με τον 3.0 TDI κινητήρα γνωρίζουν πότε υποβάλλονται στις δοκιμές εκπομπών, και οι υπολογιστές του οχήματος εισέρχονται σε μια λειτουργία που έχει σχεδιαστεί για να περάσουν τις αυστηρές απαιτήσεις των Η.Π.Α. Όταν το όχημα τελειώσει από τις απαραίτητες δοκιμές μπαίνει στην “νορμάλ” κατάσταση, που εκπέμπει εννέα φορές υψηλότερες εκπομπές οξειδίων του αζώτου από αυτούς που επιτρέπονται βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Ανανέωση: H VW απάντησε αμέσως στην EPA υποστηρίζοντας πως δεν έχει εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό στους V6 3.0-λίτρων TDI κινητήρες της, το οποίο αλλάζει τα χαρακτηριστικά των εκπομπών κατά παράνομο τρόπο. Η Volkswagen κλείνει την απάντηση της, λέγοντας πως θα συνεργαστεί πλήρως με την EPA για την αποσαφήνιση της υπόθεσης στο σύνολό της. clarify.