Εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό, στο Aarhus της Δανίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και σημαντικό εμπορικό λιμάνι, η νέα βιβλιοθήκη της πόλης. Ένα επιβλητικό μοντέρνο κτήριο 26.500m2 που φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη και το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών.

Η πρώτη εικόνα καθώς ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια της εισόδου, ξεχωριστή. Όμορφα παιδιά μέσα στη βροχή να παίζουν στα παιχνίδια που περιτριγυρίζουν το κτήριο μαζί με τους γονείς τους. Χωρίς ομπρέλα, μόνο με χαρά. Κούνιες, τσουλήθρες, λαβύρινθοι και άλλα τεράστια ξύλινα παιχνίδια, εμπνευσμένα από όλο τον κόσμο, στη διάθεση μικρών και μεγάλων.

Περίπου 5.000 άτομα επισκέπτονται το χώρο αυτό καθημερινά, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της πόλης. Πολλές πηγές πληροφόρησης, χώροι μάθησης, συνεργασίας, εκδηλώσεων, πειραματισμού, παιχνιδιού, εκθεσιακοί, café, χώροι συνάντησης για οικογένειες κ.ά.

lib-danias-4

Το παιδικό τμήμα γεμάτο παιδιά . Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Διάχυτη στο χώρο η ιδιαίτερη μυρωδιά της γλυκόριζας (licorice). Παιδιά ηλικίας 5-7 ετών μέσα στο εργαστήριο, μαζί με τους γονείς τους κατασκεύασαν τις δικιές τους παραδοσιακές μαύρες καραμέλες γλυκόριζας. Στον ίδιο χώρο, ανάμεσα στα ράφια του παιδικού τμήματος, παλιές μηχανές, άγνωστες. Όλοι αναρωτιούνται τι είναι αυτά τα εκθέματα. Η απάντηση του προσωπικού σαφέστατη «Είστε σε βιβλιοθήκη, εδώ μπορείτε να λύσετε όλες τις απορίες σας. Ψάξτε και θα βρείτε τι είναι…».

Την όμορφη ατμόσφαιρα διακόπτει ευχάριστα ο ήχος της τεράστιας καμπάνας που δεσπόζει στο χώρο. Όλοι στη Βιβλιοθήκη γελάνε και χειροκροτούν. Ένα μωρό μόλις γεννήθηκε στο Aarhus. Το Gong είναι ένας τεράστιος κύλινδρος 7,5 μέτρων, βάρους 3 τόνων, η μεγαλύτερη καμπάνα τέτοιου είδους στον κόσμο. Η καμπάνα αυτή συνδέεται με την πανεπιστημιακή κλινική του Aarhus. Όταν ένα μωράκι γεννιέται εκεί, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα (αν το επιθυμούν) να πατήσουν ένα διακόπτη και μία μεταλλική σφαίρα χτυπά την καμπάνα. Ο όμορφος ήχος ακούγεται σε όλη τη βιβλιοθήκη και όλοι χαίρονται και χειροκροτούν για το ευχάριστο γεγονός.

lib-danias-3

Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 350.000 βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, dvd, cd κλπ. Πολύς κόσμος, όμορφος κόσμος, χαμογελαστός, άνθρωποι με καροτσάκια, άνθρωποι σε καροτσάκια να διαβάζουν, να συζητούν, να παίζουν, να περνούν όμορφα.

Και σε μιά γωνιά ο τοίχος της έμπνευσης! Στο inspiration wall γίνεται τιμητική μνεία σε όσους ενέπνευσαν τους δημιουργούς γι αυτό το αριστούργημα. Μεταξύ άλλων στην τιμητική λίστα και οι Έλληνες Γιάννης Τροχόπουλος (πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και νυν Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και Δημήτρης Πρωτοψάλτου (Διευθυντής του Future Library).

lib-danias-2

* Το χρονικό διάστημα 12-15 Σεπτεμβρίου, στη νέα Βιβλιοθήκη, το DOKK1, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο Next Library 2015. 350 υπάλληλοι βιβλιοθηκών από όλο τον κόσμο (και από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας οι Ασπασία Τασιοπούλου και Μαρία Λιάνα Τολίκα) παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου αυτού και ενημερώθηκαν για ότι πιο σύγχρονο στο χώρο των βιβλιοθηκών. Ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου ήταν και ο κ. Δημήτρης Πρωτοψάλτου, διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Future libray από τη Βέροια, ο οποίος μίλησε για το πώς οι Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις σε περιόδους κρίσης. Η Βιβλιοθήκη του Aarhus, απέσπασε το 2004 το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates Foundation, βραβείο που απέσπασε το 2010 και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Το Aarhus και η Πάφος της Κύπρου θα είναι το 2017, οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.