Εκατοντάδες Πόντιοι από περισσότερες από είκοσι χώρες του πλανήτη συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης για την έναρξη της δεύτερης συνδιάσκεψης ποντιακής νεολαίας που ξεκινά σήμερα τις εργασίες της, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, βαθιά συγκινημένος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνδιάσκεψης της ποντιακής νεολαίας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου. Στην ομιλία του, κατά την έναρξη της εξαιρετικά οργανωμένης εκδήλωσης, έκανε λόγο για την προσφορά των Ποντίων στον πολιτισμό και την ορθοδοξία, αναφερόμενος στους σύγχρονους αγίους ποντιακής καταγωγής, όπως ο άγιος Γεώργιος Καρσλίδης και η οσία Σοφία της Κλεισούρας.

Ο κ. Βαρθολομαίος, μην μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του μιλώντας για “τον αγιοτόκο και ηρωοτόκο Πόντο”, είπε ότι “όποιος ήπιε από το νερό του Πόντου και της Σουμελά, δεν μπορεί να το λησμονήσει γιατί πηγάζει από την ορθοδοξία και τον ελληνισμό”. Ακόμη, ευχήθηκε “ο Θεός να συμβάλλει στην ενότητα του ποντιακού ελληνισμού”.

Χαιρετισμό για την έναρξη της συνδιάσκεψης απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στον οποίο έκανε λόγο στην ύψιστη συνεισφορά των Ποντίων για τη χώρα ενώ τόνισε ότι “οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες τους στις επόμενες γενιές”.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ανέβηκε στο βήμα ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης ο οποίος μίλησε για την προσφυγιά και τον ξεριζωμό που έχουν υποστεί οι Πόντιοι ανά τους αιώνες, υπογραμμίζοντας ότι “οι αναμνήσεις από τις χαμένες πατρίδες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ποντίων”.

Ο κ. Άλκης Αναστασιάδης, πρόεδρος της ποντιακής συνδιάσκεψης νέων, καλωσόρισε τους συνέδρους στην “προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη” και τους κάλεσε “να διδαχθούμε από τις θυσίες των προγόνων μας, να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές”.

Το ακρωατήριο ξεσήκωσε με τον ενθουσιώδη λόγο του ο γνωστός επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. “Εμείς οι Πόντιοι είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε τη μοίρα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού”, επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι “θα πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το ελληνικό κράτος που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση”.

Επίσης, είπε ότι “ο ποντιακός ελληνισμός δεν έχει μόνο παρελθόν. Έχει παρόν κι οφείλει να έχει και μέλλον” και πρότεινε “στις χώρες με ισχυρή ελληνική διασπορά να δημιουργηθούν κέντρα προώθησης των ελληνικών συμφερόντων”.

Ο κ. Σαββίδης προέτρεψε τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να γίνουν πρωτοπλοροι. “Οι νέοι αναρωτιέστε ποιο είναι το νόημα της ζωής. Σας καλώ να μην είστε εσωστρεφείς κι εγωιστές. Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι να υπηρετείς τον λαό σου.

Τέλος, ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Σαββίδη θα αρχίσει να επενδύει σε νέους πολιτικούς ποντιακής καταγωγής.

Μετά τις ομιλίες, η εκδήλωση συνεχίστηκε με ποντιακούς χορούς και τραγούδια που ενθουσίασαν τους συνέδρους, από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών.

Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν οι χορευτές εμφανίστηκαν στη σκηνή χορεύοντας τον χαρακτηριστικό ποντιακό Πυρρίχιο.

Σοφία Καρεκλά- Γιώργος Φερδής