Τα «ισχυρότερα έως σήμερα στοιχεία» για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον πλανήτη Άρη ανακάλυψαν ερευνητές της NASA, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η ανακάλυψη επηρεάζει καθοριστικά την εικόνα που έχουμε για τον Άρη, με δεδομένο ότι η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ζωής, έστω με τη μορφή μικροοργανισμών.

Σε συνέντευξη Τύπου, επιστήμονες της NASA εκτίμησαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο ζωής στον Άρη ακόμα και σήμερα, διευκρινίζοντας όμως ότι χρειάζεται να σταλεί επανδρωμένη αποστολή στον «γείτονά» μας ώστε να διαπιστωθεί εάν φιλοξενεί μορφές ζωής.

Τα συμπεράσματα της NASA πηγάζουν από τον εντοπισμό σκοτεινών και μεγάλων ροών που έχουν εντοπιστεί ακόμα και σε λόφους του Κόκκινου Πλανήτη. Οι εν λόγω αυλακώσεις εμφανίζονται κατά το καλοκαίρι του Άρη και εξαφανίζονται την εποχή του φθινοπώρου.

Οι ροές φτάνουν σε πλάτος τα πέντε μέτρα και σε μήκος έως και τα 100 μέτρα, και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τη NASA το 2010.

Το «σκοτεινό» νερό του Άρη εκτιμάται ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού, καθώς το χλωριούχο νάτριο θα οδηγούσε σε αλλαγή των θερμοκρασιών πήξης και τήξης, επιτρέποντας στο νερό να παραμένει σε αρκετά υγρή μορφή ώστε να είναι ορατή η ροή του.