Με απόφαση του Υπ. Υγείας, συγκροτήθηκαν οι διευρυμένες πλέον Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) Ενηλίκων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην επταμελή Τ.Ε.Ψ.Υ. Πιερίας – Ημαθίας – Πέλλας – Κιλκίς, συμμετέχουν  ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής και Πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. «ΔΕΣΜΟΣ» Ημαθίας κ. Ηλίας Γραμματικόπουλος και ο Πρόεδρος του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας κ. Γιώργος Σαλιάγκας.

Η συμμετοχή των δύο παραπάνω συμπολιτών μας και εκπροσώπων φορέων της Ημαθίας, θεωρείται σημαντική επιτυχία, καθώς ποτέ άλλοτε στη μέχρι πρόσφατα Τ.Ε.Ψ.Υ. Πιερίας – Ημαθίας δεν συμμετείχε εκπρόσωπος του Νομού μας!

Πρόεδρος της Τ.Ε.Ψ.Υ. είναι ο κ. Ξυλάς Δημήτριος, Ψυχίατρος –Συντονιστής Δ/ντής Ε.Σ.Υ., Δ/ντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κατερίνης και μέλη η κ. Ρομποτή Πηνελόπη, Παιδοψυχίατρος του Κ.Ψ.Υ. Κατερίνης, ο κ. Κάλφας Δημήτριος Ψυχίατρος του Γ.Ν. Γιαννιτσών, η κ. Μπαλλή Γεωργία, Νοσηλεύτρια Ψ.Υ. του Γ.Ν. Γιαννιτσών και ο κ. Στυλόπουλος Ελευθέριος Ψυχίατρος, υπ. του Οικοτροφείου «ΕΠΟΧΗ».

Ο ρόλος των Τ.Ε.Ψ.Υ. είναι πολύ σημαντικός και ουσιαστικός , αφού :

Εποπτεύουν, παρακολουθούν και αξιολογούν τις υφιστάμενες Μονάδες Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.)

Γνωμοδοτούν στον Υπουργό για την τροποποίηση των Οργανισμών στα Γ.Ν. για τις Μ.Ψ.Υ.

Προτείνουν, εισηγούνται ή γνωμοδοτούν για τη σύσταση Μ.Ψ.Υ. στο δημόσιο τομέα και για την άδεια ίδρυσης Μ.Ψ.Υ. του ιδιωτικού τομέα

Διαμορφώνουν προτάσεις για την προαγωγή της ψυχικής υγείας, για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ατόμων με χρόνιες ψυχικές διαταραχές, την αποϊδρυματοποίηση και την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση.

Διαμορφώνουν και προάγουν διατομεακές συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες και φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Προστασίας.

Υποβάλλουν Ετήσιες Εκθέσεις για το έργο τους στον Υπουργό Υγείας.

   Ευχόμαστε και επιθυμούμε την άμεση λειτουργίας της Τ.Ε.Ψ.Υ. , για την προώθηση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, τόσο στο επίπεδο των δομών όσο και στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.