Σήμερα, θεωρητικά, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για τη νέα δανειακή σύμβαση και το δάνειο από τον ESM.

Το βασικό σενάριο παραμένει η ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων έως τις 12 Αυγούστου, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το Plan “Β” μικρής και “ομαλής” παράτασης με νέο δάνειο – “γέφυρα” από τον EFSM που θα καλύψει τις ανάγκες πληρωμής δόσεων, με αρχή τα 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20/8.

Μόνο που προστέθηκαν άλλα δύο ζητήματα, που αναμένεται να λύσει εντός της ημέρας η Κυβέρνηση, σε αυτά που ήδη υπήρχαν. Kυβερνητικές πηγές χθες άφηναν να εννοηθεί ότι η πλευρά των δανειστών πιέζει και για νέο πακέτο προαπαιτούμενων πριν κλείσει η συμφωνία της 12/8 ή έστω για το σενάριο προσωρινού δανείου – “γέφυρας”.

1. Το πρώτο νέο ζήτημα συνδέεται με το επίσημο αίτημα που περιμένει το ΔΝΤ για να έρθει στην Αθήνα και ήρθε στην επιφάνεια χθες μέσα από δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις και πλέον το αίτημα επιχειρείται να κατατεθεί σήμερα.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν σαφές στο Capital.gr ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα γιατί αλλιώς ο λογαριασμός του νέου δανείου δεν “βγαίνει” και εξηγούν ότι “η χρηματοδότηση που επιθυμεί να δώσει η ευρωπαϊκή πλευρά μέσω του ESM υπολείπεται σημαντικά του στόχου των 86 δισ. ευρώ”.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει ειδικές απαιτήσεις για τον τρόπο επαφών, την πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, αλλά και για τα πακέτα προαπαιτούμενων. Και τούτο διότι, πρέπει να αποφασιστεί αν θα παραταθεί ή θα αντικατασταθεί με νέο το δικό του – ξεχωριστό – μνημόνιο που ονομάζεται MEFP και είναι πιο “σκληρό” από το MοU της ΕΕ που από σήμερα θα ετοιμάζεται στην Αθήνα.

2. Το δεύτερο ζήτημα είναι ο τρόπος και ο τόπος των διαβουλεύσεων στην Αθήνα. Η έλευση των υπολοίπων “θεσμών” από πλευράς ΕΕ (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΕΜΣ) ολοκληρώνεται σήμερα μαζί με τους επικεφαλής και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπεύθυνος διαβουλεύσεων από ελληνικής πλευράς ορίστηκε ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, που είχε αναλάβει και τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group. Επιπλέον σήμερα αναμένεται να διαλευκανθεί και το ζήτημα του τόπου των διαβουλεύσεων καθώς και της πρόσβασης σε υπουργεία και της “επαφής” των επικεφαλής με τους υπουργούς.

Τα μέτωπα

Όταν καταλαγιάσει η “σκόνη” των… τεχνικών προβλημάτων θα ανοίξουν τα “χαρτιά” τους οι δύο πλευρές. Γι’ αυτό και αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι οι πρώτες ημέρες επαφών είναι και οι πιο κρίσιμες αφού θα φανούν οι “εντολές” που έχουν δοθεί. Αν υπερισχύει δηλαδή η “ομαλή” αντίληψη που προκύπτει από τις δηλώσεις Moscovici ή αν είναι ισχυρές οι πλευρές που πιέζουν για περισσότερα.

Τα πιο μεγάλα θέματα αναμένεται ότι θα είναι δύο:

– Πώς θα “μοιραστούν” τα προαπαιτούμενα στον χρόνο, πόσα δηλαδή θα ζητηθούν για… τώρα και πόσα θα μεταφερθούν σε επόμενα τρίμηνα της 3ετούς δανειακής σύμβασης.

* Το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τα μέτρα τα οποία θα ζητηθεί να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και οι ρήτρες που θα υπάρχουν σε περίπτωση αποτυχίας.

Της Δήμητρας Καδδά