Του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη*

Οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο των τελευταίων ημερών οδηγούν τη χώρα και τους Έλληνες σε επικίνδυνες ατραπούς. Η πατρίδα χρειάζεται σταθερότητα, σοβαρότητα, επιτυχείς χειρισμούς εκτός Ελλάδος και σεβασμό στους θεσμούς εντός Ελλάδος. Οι στιγμές είναι δύσκολες και κρίσιμες για όλους. Κλειστές τράπεζες, οικονομική ανασφάλεια, επαγγελματική αστάθεια, πολιτική αβεβαιότητα, τραγική επιδείνωση όλων των στοιχείων, δεικτών και εκφάνσεων της καθημερινής ζωής.. Η πολιτική αντιπαράθεση οξύνεται έντονα, παρουσιάζονται έκτροπα λόγων και έργων στο Κοινοβούλιο, κυοφορούνται κίνδυνοι διχαστικών και βαθέως συγκρουσιακών εξελίξεων.

Στα ανωτέρω δεδομένα, κινδύνους και ενδεχόμενα απαντάμε με σύνεση, σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία της τρέχουσας συγκυρίας και τη σημασία του πολιτικού διλλήματος που τίθεται. Αρνούμαστε όμως τις διχαστικές και ακραίες προσεγγίσεις. Δεν κρίνουμε την κατάσταση έμπλεοι συναισθημάτων αλλά με ψυχραιμία, ορθό υπολογισμό των κινδύνων και ευθικρισία. Προτάσσουμε το καλό και την προοπτική της πατρίδας και των πολιτών εν συνόλω. Ιεραρχούμε τις ανάγκες και προτεραιότητες της κοινωνίας και των πολιτών. Διδασκόμαστε από τα συμπεράσματα της ιστορίας. Δεν δεχόμαστε κανενός είδους πειράματα στην πλάτη ημών, των οικογενειών μας και των όσων δημιουργήσαμε. Λέμε σε όσες και όσους αγανάκτησαν, δικαιολογημένα πολλές φορές, στο παρελθόν, ότι με ιδεοληψίες, αοριστολογικά νεφελώματα και φιλοσοφικού τύπου εμμονές δεν λύνονται τα προβλήματα. Θυμίζουμε ότι, αντίθετα, στο διεθνές οικονομικό στερέωμα εύκολα καταστρέφονται άνθρωποι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και χώρες ολόκληρες από απονενοημένες, επιφανειακού τύπου ή και εμπαθείς πολιτικές επιλογές.. Δεν ανεχόμαστε πολιτικά παιχνίδια και κερδοσκοπικά πάρτυ σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Επιλέγουμε στιβαρή προοπτική, αληθινές απαντήσεις στην κρίση, οικονομία με τους ισχυρούς της γης, ανοιχτές τράπεζες, σταθερότητα παντού, κοινωνική και πολιτική ασφάλεια, ευημερία και ευμάρεια που μπορούν με σοβαρή δουλειά να ξαναέρθουν στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Στηρίζουμε το εθνικό, πολιτικό, οικονομικό και θεσμικό μας ιστορικό κεκτημένο μαζί με τους ισχυρούς της Ευρώπης, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και της ισχυρής οικονομίας της ευρωζώνης. Δεν πισωγυρίζουμε, δεν υποθηκεύουμε το μέλλον μας. Αναγνωρίζουμε το εθνικό μας συμφέρον: Αξιώνουμε, απαιτούμε και διαπραγματευόμαστε δυναμικά με όρους, διπλωματία, προτάσεις και επιχειρήματα. Ορθώνουμε το κοινωνικό και πολιτικό μας ανάστημα περήφανα, ισότιμα και διεκδικητικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της ζώνης του ευρώ.

 

* Ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Γιάννης Μ. Παπαγιάννης, Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Münster και συγγραφεύς νομικών έργων, εξελέγη Επικ. Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Βέροιας με το συνδυασμό «Δικαίωμα για Νέα Βέροια».