Αρνητική είναι η απάντηση στο αίτημα παράτασης του προγράμματος βοήθειας που υπέβαλε στα κοινοτικά όργανα η ελληνική κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε με επιστολή του τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μετά από συζήτηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες και εξαιτίας απουσίας νέων στοιχείων, δεν βλέπω καμία διάθεση να πάω ενάντια στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου.»

Το «όχι» δεν σημαίνει ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση για την Ελλάδα δήλωσε νωρίτερα μέσω Twitter o Ντόναλντ Τουσκ.

«Κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διεξάγει δημοψήφισμα. Παρόλαυτα, η ψήφος στο “όχι” δε θα οδηγήσει σε μία ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι η διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συζήτησε σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλεί όλα τα εμπλεκόμενα στις διαβουλεύσεις μέρη να συζητήσουν, πριν από το τέλος της Τρίτης, το πώς μπορούν να αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και τους πιθανούς τρόπους για παράταση του προγράμματος.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι «η Διάσκεψη των προέδρων καλεί όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος της Τρίτης προκειμένου να συζητήσουν το πώς μπορούν να αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και τους πιθανούς τρόπους για παράταση του προγράμματος, ως προσωρινό μέτρο, για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.»