“Κανονικά” θα καταβληθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ από το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Ιουλίου, αλλά κανείς από όσους παίρνουν τη σύνταξη τους από την τράπεζα δεν θα μπορεί να βγάλει πάνω από… 60 ευρώ από το ATMs.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι θα ανοίξει ένας ορισμένος αριθμός υποκαταστημάτων τραπεζών -η τοποθεσία των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα- από τα οποία θα μπορούν οι συνταξιούχοι να λάβουν ολόκληρο το ποσό της σύνταξής τους.

Στενοί συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη αναφέρουν στο Capital.gr πως θα έχουν συγκεντρωθεί, έως το μεσημέρι της παραμονής της επίσημης μέρας καταβολής των συντάξεων (Πέμπτη 2 Ιουλίου) τα περίπου 571 εκατ. ευρώ, τα οποία απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων των ασφαλισμένων των δύο παραπάνω ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, απαιτούνται 296 εκατ. ευρώ για την καταβολή περίπου 686.812 συντάξεων ΟΓΑ και άλλα 274 εκατ. ευρώ για την καταβολή 367.603 συντάξεων ΟΑΕΕ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές παραδέχονται πως δεδομένης της χθεσινής κυβερνητικής απόφασης για capital controls μέχρι και την Τρίτη 7 Ιουλίου, είναι εντελώς αβέβαιη η δυνατότητα κυρίως των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, η μέση σύνταξη των οποίων είναι 746 ευρώ, να εκταμιεύσουν από την ερχόμενη Τετάρτη 1 Ιουλίου μέχρι την επόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου πάνω από  420 ευρώ .

Το τι περιμένει τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, το βλέπει κανείς στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΝΑΤ που ενώ οι συντάξεις τους έχουν πιστωθεί στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους από την Παρασκευή αργά το βράδυ, ελάχιστη είναι η δυνατότητα τους να “τραβήξουν” χρήματα από τα ATMs, πολλά από τα οποία έχουν “στραγγίξει” από ρευστό ήδη από τα χαράματα του Σαββάτου, οπότε έγινε ευρέως γνωστό το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Πολύ χειρότερη από ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η κατάσταση στα μακρινά επαρχιακά υποκαταστήματα τραπεζών, όπου οι συνταξιούχοι βλέπουν ήδη από το βράδυ της περασμένης της Παρασκευής τα ΑΤΜs άδεια, αν και τους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους… γεμάτους.

“Καλύτερη” ενδέχεται να είναι η κατάσταση για τους μεγάλους σε ηλικία συνταξιούχους του ΟΓΑ (μέση σύνταξη 430 ευρώ), ένα μεγάλο μέρος των οποίων λαμβάνουν τη σύνταξή τους από τον τοπικό ταχυδρόμο μιας και κατοικούν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, στελέχη του εν λόγω ασφαλιστικού ταμείου, ρωτήθηκαν από το Capital.gr και τόνισαν ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι και αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει απρόσκοπτα. Εξάλλου, όσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ λαμβάνουν τη σύνταξή τους από κάποια εμπορική τράπεζα θα έχουν την ίδια μοίρα με τους άλλους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ.