«Αν θέλεις ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι και για τον πόλεμο» διεμήνυσε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο Θανάσης Πετράκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του στην Κεντρική Επιτροπή. Ο κ. Πετράκος εξήγησε πως «ρήξη σημαίνει ότι προτιμώ και πληρώνω μισθούς συντάξεις σχολεία και νοσοκομεία και όχι τους δανειστές».

«Πρέπει να δείξουμε στους δανειστές ότι δεν κάνουμε πίσω από τις προγραμματικές μας θέσεις» τόνισε ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής. Στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρξει συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα μας

Ο κ. Πετράκος πρόσθεσε πως «καταστροφή είναι εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος» τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να φέρει μια συμφωνία που να συνεχίζει το μνημόνιο. Γι’αυτο αγωνιζόμαστε, ανέφερε ο κ. Πετράκος.
Είπε τέλος πως το θέμα του χρέους είναι πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα του κόμματος.

«Αυτοί που λένε ρήξη να καταθέσουν το δικό τους πρόγραμμα», σημείωσε πάντως το Σάββατο στην ΚΕ ο Στέλιος Παππάς, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεχιστεί και σήμερα. Αναμένεται να επιμείνει στην εφαρμογή των προγραμματικών θέσεων του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται η Αριστερή Πλατφόρμα να καταθέσει και δικό της κείμενο θέσεων.

Mήνυμα ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε «παράλογες απαιτήσεις» στον ΦΠΑ τα εργασιακά ή το ασφαλιστικό, έστειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της ΚE.

«Δεν υποχωρούμε (…) ο δρόμος που βαδίζουμε δεν θα είναι εύκολος θα είναι ανηφορικός» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Κάναμε βήματα προσέγγισης, αλλά υπάρχουν και όρια που η λαϊκή εντολή και η κοινή λογική δεν μας επιτρέπεται να υπερβούμε» υποστήριξε.

Τη θέση ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να είναι μία και ενιαία, διαφορετικά δεν θα είναι βιώσιμη, διατύπωσε κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνεδρίασης της KE.