«Αισιόδοξος» πως θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνόδου της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως μια μακροπρόθεσμη «βιώσιμη» συμφωνία με τους πιστωτές μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, που θα εξασφαλίζει πως δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Τέλος, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις επαφές που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης.

Ακόμα απαιτείται «πολύ, πολύ εντατική» δουλειά έως ότου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας, δήλωσε από την πλευρά της, προσερχόμενη τη σύνοδο της Ρίγας, η γερμανίδα καγκελάριος.

Παραπέμποντας τη διαπραγμάτευση στο τεχνικό επίπεδο, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους τρεις θεσμούς, ουσιαστικά τηρώντας απόσταση από το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης στις διαβουλεύσεις.

Όπως προέκυψε πάντως από τη τριμερή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια συμφωνία χωρίς τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η διαπραγμάτευση γίνεται υπό το φως τις συρρικνούμενης ρευστότητας στη δημόσια ταμεία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να δηλώνει στον ΣΚΑΪ πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία μέσα στο «επόμενο 10ήμερο».

Στις 14:30, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.