«Γιάνης Βαρουφάκης: η Ελλάδα απέχει δύο εβδομάδες πριν ξεμείνει από ρευστό», είναι ο τίτλος της κεντρικής είδησης της ιστοσελίδας του BBC.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει τις δηλώσεις του υπουργού ότι παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές και ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμα πως η Ελλάδα πασχίζει να είναι συνεπής στις διεθνείς της υποχρεώσεις και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, με την επισήμανση ότι υπήρχε ο φόβος να μην καταβληθεί η δόση.

Σύμφωνα με το BBC, ενώ οι Έλληνες ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιπλέον περικοπών στις συντάξεις τους, η Αθήνα έχει χρόνο μέχρι το τέλος του Ιουνίου για να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, ενώ οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας εξαντλούνται.

Το άρθρο αναφέρει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εχει δηλώσει ότι δεν θα παραβεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για πολιτικές εναντίον της λιτότητας, κάτι που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, για όποια συμφωνία επιτευχθεί στις Βρυξέλλες.

Το Reuters παραθέτει δηλώσεις επενδυτών στο Σίτι του Λονδίνου, ότι το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τόνισε όμως ότι κάθε περαιτέρω εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τη θετική αναθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος. Με άλλα λόγια, τίποτα δεν άλλαξε.

Η Αθήνα προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα, γράφει σήμερα η ισπανική El pais στην ηλεκτρονική της έκδοσης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δίνει σήμα στην ΕΚΤ για να μην κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα, παρόλο που και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι υπάρχει επίσπευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, συνεχίζουν να λένε το ίδιο, ότι η συμφωνία είναι ακόμη μακριά.

Σύμφωνα με την El Pais μάλιστα, στο τέλος πιεζόμενος από την οικονομική κατάσταση, ο κ Τσίπρας θα αναγκαστεί να προχωρήσει στις περικοπές μισθών που θέλουν οι θεσμοί.

H Ελλάδα απέφυγε την οικονομική σφαίρα με την πρόοδο που σημειώθηκε προς μία συμφωνία, λέει το Μπλούμπεργκ και σημειώνει ότι η Ελλάδα έδωσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια δικαιολογία για να διατηρήσει την γραμμή στήριξης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, πείθοντας τους επιφυλακτικούς πιστωτές της και τη Γερμανία ότι η Αθήνα είναι σοβαρή και θα υλοποιήσει τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Ευρωζώνη πιέζει την Ελλάδα για περισσότερη δράση, καθώς η Αθήνα αποφεύγει τη χρεοκοπία με αθέτηση πληρωμής στο ΔΝΤ.

Η εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι η Γερμανία υποστηρίζει πώς θα ήταν χρήσιμο ένα δημοψήφισμα που θα καθόριζε το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών διαλαλεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μακρυά από μία συμφωνία με τους εταίρους.