Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, στη σκιά των τραγικών ναυαγίων που σημειώθηκαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες με θύματα εκατοντάδες μετανάστες.

Κατά τη σύνοδο ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕΔημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε ένα πακέτο προτάσεων δέκα σημείων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Οι λίστα των προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Αβραμόπουλός προβλέπει:

Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων υπό τις ονομασίες «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των πόρων που απαιτούνται αλλά και των χρηματοδοτικών πηγών.
Συστηματική προσπάθεια για δέσμευση και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους.
Η EUROPOL, η FRONTEX, η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και η EUROJUST (Υπηρεσία Δικαστικής συνεργασίας των χωρών της Ε.Ε.) θα πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και θα εργάζονται στενά ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τον τρόπο που δρουν οι δουλέμποροι και για τους χρηματοδοτικούς πόρους τους.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου θα αποστείλει ομάδες της στην Ιταλία και τηνΕλλάδα για να ενισχύσουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου.
Οι χώρες μέλη θα εξασφαλίσουν ότι θα λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από όλους τους μετανάστες.
Θα εξεταστούν οι πιθανότητες για ένα μηχανισμό επαναπατρισμού
Ένα πανευρωπαϊκό εθελοντικό και πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση των προσώπων που χρειάζονται προστασία
Συνεργασία με τις χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη και νέες πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Νιγηρία.
Δημιουργία Γραφείων Μετανάστευσης σε τρίτες χώρες, τα οποία θα συλλέγουν πληροφορίες για τις μεταναστευτικές ροές και θα ενισχύουν τον ρόλο των διπλωματικών αποστολών της Ε.Ε.
Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Οι υπουργοί ζήτησαν έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και επεσήμαναν την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

Ανέφεραν παράλληλα πως η Ελλάδα αναμένει την εξειδίκευση των προτάσεων της Επιτροπής και τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα θα συνεχίσει, τις προσπάθειές της για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου.

Υπενυθμίζεται πως την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Κατά τη Σύνοδο που έρχεται έπειτα από τα ναυάγια με τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στα νερά της Μεσογείου θα εξεταστούν προτάσεις σε τέσσερις άξονες:

Τον αγώνα κατά των δουλεμπόρων
Την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης
Τη βοήθεια στα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις
Τη συνεργασία με τα  κράτη προέλευσης ή διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.

Πηγή: statesmen.gr