Και ενώ η επαρχία μαραζώνει, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις νεοτερισμού κάνουν την εμφάνισή τους, υπενθυμίζοντάς μας ότι πάντα υπάρχει χώρος για κάτι καινούργιο. Μία τέτοια επιχείρηση αποτελεί και η μόλις δύο ετών οικοτεχνία παραγωγής χειροποίητων πούρων της οικογένειας Κωνσταντινίδη, που εδρεύει στην περιοχή της Κρύας Βρύσης στην Πέλλα.

Ο κος Αριστείδης Κωνσταντινίδης προέρχεται από καπνοπαραγωγική οικογένεια. Η πίστη του στον εξαιρετικό καπνό, που καλλιεργούνταν μέχρι πρότινος στη περιοχή, αλλά και το κενό που υπήρχε στην αγορά της Ευρώπης, σε σχέση με το χειροποίητο πούρο, τον οδήγησε στο να πάρει την απόφαση και να δημιουργήσει την οικοτεχνία παραγωγής χειροποίητων πούρων VAMMA DEL SOL. “Σε αυτό συνετέλεσε σημαντικά και η αναμόρφωση της κοινής αγροτικής πολιτικής“, όπως μας ανέφερε.

Το στήσιμο της επιχείρησης, σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, δεν ήταν δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν απαιτούνταν μηχανολογικός εξοπλισμός, αλλά εξειδίκευση, χρόνος και πολλή δουλειά. “Με λίγα λόγια δεν χρειάζεσαι εργατικά χέρια, αλλά δίνεις δουλειά στον εαυτό σου. Στην δική μας επιχείρηση εργαζόνται κυρίως τα 4 μέλη της οικογένειάς μας“, πρόσθεσε.

Ο κος Αριστείδης προκειμένου να μάθει την τέχνη παρασκευής των πούρων, ταξίδεψε μέχρι την Κούβα. Ωστόσο, την κύρια εκπαίδευση την πήρε σε ένα εργαστήριο Κουβανών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Οι δυσκολίες που συνάντησε αναφορικά με το στήσιμο της επιχείρησης δεν ήταν και λίγες. Όπως μας τόνισε “Το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο ήταν ανύπαρκτο.”

Και συνέχισε λέγοντας “Σκεφτείτε ότι εγώ ξεκίνησα να παράγω την πρώτη ύλη, δηλαδή τον καπνό, χωρίς να είμαι σίγουρος ότι θα πάρω άδεια μεταποίησης. Με λίγα λόγια είχα έτοιμο ολόκληρο το project και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πάει χαμένο. Δύο χρόνια μας πήρε για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας“. Ωστόσο, όλη αυτή η επένδυση έγινε με τα ίδια κεφάλαια της αγροτική οικογενειακής επιχείρησης, χωρίς επιδότηση.

VAMMA-DEL-SOL_02

 

Στη συνέχεια της κουβέντας μας τον ρωτήσαμε αν η ελληνική αγορά εμπιστεύεται και προτιμά τα ελληνικά πούρα VAMMA DEL SOL και εκείνος μας απάντησε με σαφήνεια “Aυτό που κάνουμε είναι μία προσπάθεια να κοινωνήσουμε το προϊόν σε όλους τους καταναλωτές, γιατί είναι καινούργιο, με ιδιαίτερα γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά. Για αυτό προσπαθούμε να πείσουμε το αγοραστικό κοινό, ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Μέχρι αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά από την άποψη ότι κάθε μέρα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε σε εκθέσεις, και να ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο. Επιπλέον κάνουμε επιδείξεις σε μαγαζιά που πουλάνε πούρα, για να δουν τη διαδικασία και να κουβεντιάσουμε για το προιόν“.

Τα χειροποίητα πούρα της οικογένειας Κωνσταντινίδη δεν εξάγονται ακόμα σε χώρες του εξωτερικού. “Αρχικά θέλουμε να σταθεροποιηθεί το προϊόν μας στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να το γνωρίσουν οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, ως ελληνικό προϊόν και σιγά σιγά είμαι σίγουρος ότι θα βρει τον δρόμο του. Θέλω να κάνω μικρά και σταθερά βήματα“, μας λέει.

VAMMA-DEL-SOL_01

 

Ωστόσο, υπάρχει η ηλεκτρονική σελίδα της επιχείρησης μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα πούρα σε όποια χώρα του κόσμου και αν βρίσκεται.

Τα Vamma Del Sol περιλαμβάνουν μέχρι αυτή τη στιγμή δυο τύπους πούρων τα CORONA και τα PETIT CORONA. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει και ένας ακόμα τύπος ο ROBUSTA. Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κος Αριστείδης, το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι ότι παράγονται σύμφωνα με τους κώδικες της ορθής γεωργικής πρακτικής της Ε.Ε. Δηλαδή, πρόκειται για ένα ασφαλές προϊόν, το οποίο μεταποιείται βιολογικά, χωρίς κανέναν χημικό ή φυσικό παράγοντα για πρόσθετη γεύση.

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της επιχείρηση μας τόνισε ότι θέλει να παραμείνει μία μικρή οικοτεχνία, η οποία να παράγει συγκεκριμένα κομμάτια.

Ο κος Αριστείδης Κωνσταντινίδης κάνει τον προγραμματισμό του για το μέλλον της επιχείρησης με σύνεση και οργανωτικότητα και μας εξομολογείται το επόμενό του βήμα “To επόμενο βήμα για εμένα είναι να βγάλω πιο εξειδικευμένα πούρα, για να καλύπτω τις γευστικές απαιτήσεις ακόμα και των πιο απαιτητικών καταναλωτών. Θέλω να παρασκευάσουμε τουλάχιστον 4-5 διαφορετικούς τύπους πούρων. Στόχος μας είναι να βγάζουμε ένα τύπο τον χρόνο περίπου, να τον δουλεύουμε και να τον προωθούμε σιγά σιγά στην αγορά“.

Ευαγγελία Κακλειδάκη