Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για πλημμέλημα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θεωρείται μεν ένοχος για την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του από τη λίστα Lagarde, αλλά δεν θα οδηγηθεί στις φυλακές, αποφάσισαν οι δικαστές του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Οι ψήφοι των δικαστών του Συμβουλίου Επικρατείας και του πρόεδρου Ειδικού Δικαστηρίου Νίκου Πάσσου ήταν ουσιαστικά που οδηγούν εκτός φυλακής και με μια -επί της ουσίας- σημαντική νίκη στα σημεία, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι δικαστές τον έκριναν κατ’ αρχήν ένοχο με πλειοψηφία 8 έναντι 5, με την μειοψηφία να απαρτίζουν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νίκος Πάσσος, οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας, και οι σύμβουλοι του ΣτΕ, Ταξιαρχία Κόμβου και Αγγελική Σακεραλοπούλου.

Πλημμέλημα

Το επόμενο δίλλημα των δικαστών αφορούσε αν πρόκειται για πλημμέλημα και κακούργημα. Εκεί με πλειοψηφία 10 έναντι τριών αποφασίστηκε πως πρόκειται για πλημμέλημα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θεωρείται μεν ένοχος για την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του από τη λίστα Lagarde αλλά δεν θα οδηγεί στις φυλακές. Τρεις Αρεοπαγίτες οι Δημ. Κόμης, Μαρία Γάλανη Λεοναρδοπούλου και Αργύριος Σταυράκης, ζήτησαν να κηρυχτεί ένοχος για κακούργημα και ουσιαστικά να οδηγηθεί στις φυλακές.

Η ανώτερη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί αγγίζει τα 5 χρόνια, όμως ήδη υποβάλλονται αιτήματα για την αναγνώριση ελαφρυντικών κάτι που θα τη μειώσει κι άλλο.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε:

1. Νόθευση εγγράφων που αφορά στην αφαίρεση των ονομάτων: Ένοχος κατά πλειοψηφία για πλημμέλημα, ενώ 3 μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστεί για  κακούργημα κάτι που θα τον οδηγούσε στις φυλακές. Η πλειοψηφία ανέφερε: “Το usb αποτελεί έγγραφο με εκδότη τις Γαλλικές αρχές. Τα διέγραψε τα τρία αρχεία . Είχε  σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα γι’ αυτό αφαίρεσε τα ονόματα ενώ και δεν αποδείχτηκε ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ούτε καν αν υφίσταται τέτοια σε βάρος του δημοσίου.

-5 μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη πως έπρεπε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νίκος Πασσος.

-2 μέλη είχαν την άποψη πως δεν υφίσταται καν έγγραφο για να νοθευτεί.

2. Απόπειρα απιστίας γιατί δεν οδήγησε σε έρευνα για τη λίστα Lagarde. Αθώος ομόφωνα με βάση τα παραπάνω.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άκουσε όρθιος την απόφαση, ενώ η εισαγγελέας ζητεί αυτή την ώρα να μην του αναγνωρίσει ούτε καν ελαφρυντικό, αφού ως σύμβουλος πρωθυπουργών και υπουργός, δεν έπρεπε να φτάσει εδώ και γιατί αυτή η υπόθεση και η δίκη κόστισε στον ελληνικό λαό, όπως είπε και σε ταλαιπωρία και σε χρήμα.

Του Παναγιώτη Στάθη