Αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης φόρων στο πετρέλαιο η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Σε δηλώσεις που έκανε στον  Ant1, την Τρίτη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου, τονίζοντας ότι η υπερβολική αύξηση των φόρων οδήγησε ήδη σε περιβαλλοντική καταστροφή.

Για τα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είπε:

«Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή».

Ερωτηθείσα για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα, υπογράμμισε ότι τα τσιγάρα είναι πρόβλημα, καθώς οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%.

Σχολιάζοντας το θέμα των τεκμηρίων, ανέφερε ότι «πλέον μπορούμε να δούμε τα έσοδα 10-15 χρόνια πίσω. Θα πάμε σε μέτρα έμμεσης απόδειξης», ενώ αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τις αντιδράσεις των δανειστών, υπογράμμισε ότι «δεν ήθελαν ρύθμιση, ήθελαν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό».

Τέλος, σχολιάζοντας το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα και την υπέρμετρη επιβάρυνση των φτωχότερων στρωμάτων, υπογράμμισε ότι «το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και είναι και ταξικό. Αν δεν το αλλάξουμε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση».