Μπλόκο στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις βάζει ο Declan Costello, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, σύμφωνα με το βρετανικό Channel 4 και τον δημοσιογράφο Paul Mason.

Το Channel 4 επικαλείται επιστολή του Costello στην οποία ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος ζητά να προηγηθούν «οι κατάλληλες διαβουλεύσεις πρώτα», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν». Σε διαφορετική περίπτωση, κάνει λόγο για «μονομερή και αποσπασματικό τρόπο που δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».

Ειδικότερα, στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

“Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας χθες το βράδυ, αναφέρατε την προγραμματισμένη ψήφιση αύριο στο κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για την ‘ανθρωπιστική κρίση’ Γνωρίζουμε επίσης ότι άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης του νόμου για το σχέδιο των δόσεων, δρομολογούνται για υποβολή σύντομα στο κοινοβούλιο.

Θα σας καλούσαμε μετ’επιτάσεως να έχουμε τις κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής πρώτα, περιλαμβανόμενης της συνέπειας με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε σε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο.

Κάτι διαφορετικό, θα ήταν σαν να προχωρούσαμε μονομερώς και με αποσπασματικό τρόπο που δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης του Eurogroup, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου”.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Paul Mason του Channel 4, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρείται η πιο συμβιβαστική από τους φορείς που ήταν παλαιότερα γνωστοί ως η τρόικα.

Η επιστολή του Costello λέει ουσιαστικά ότι εάν το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίσει το νόμο αύριο, θα είναι παραβίαση της συμβιβαστικής συμφωνίας που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκης στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, αναφέρει.

“Μας καλύπτουν οι συμφωνίες”

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι καλυμμένη για την κατάθεση των νομοσχεδίων τόσο για την ανθρωπιστική κρίση όσο και για τις 100 δόσεις από το γεγονός ότι αμφότερες περιλαμβάνονται τόσο στο κείμενο της αρχικής συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου όσο και στην λίστα Βαρουφάκη.

Ν. Βούτσης: Προχωράμε κανονικά

Η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν εκβιάζεται. Προχωράμε κανονικά, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης πριν από λίγο στη Βουλή σημειώνοντας ότι για το νομοσχέδιο αυτό έχουν ενημερωθεί οι εταίροι εδώ και πολύ καιρό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατατέθηκε προ ολίγου στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία (100 δόσεις) ενώ ρυθμίζει και ασφαλιστικά θέματα επείγοντος χαρακτήρα. Η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την Πέμπτη.