Από την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Η σχετική διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί αύριο και από την Πέμπτη να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ανοίξει και τη σχετική εφαρμογή στο taxisnet προκειμένου να μπορούν οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε μερική ή ολική εξόφληση της οφειλής τους.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται όμως να αφήσει την απόφαση για την εξόφληση των οφειλών μόνο στην καλή θέλησή τους. Όπως τονίζει αρμόδιο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων πρόκειται σύντομα να αποσταλούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε ισάριθμους οφειλέτες της εφορίας, κυρίως παλιούς για τους οποίους είναι εξαιρετικά συμφέρουσα η δυνατότητα αποπληρωμής με πλήρη ή μερική απαλλαγή των προσαυξήσεων και προστίμων.

Το ειδοποιητήριο δεν πρόκειται μόνο να ενημερώνει τους οφειλέτες για τη δυνατότητα που έχουν στη διαθεσή τους έως τις 27 Μαρτίου. Θα τους προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που δεν εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν την τμηματική εξόφληση της οφειλής τους τότε θα ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων τους σε στα χέρια τρίτων.

Ας δούμε και ένα παράδειγμα οφειλέτη και τις δυνατότητες που αυτός έχει. Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος χρωστά 15.000 ευρώ από τα οποία τα 5.000 αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Μπορεί έως τις 27 Μαρτίου να εξοφλήσει το σύνολο της βασικής οφειλής, δηλαδή να καταβάλει 10.000 ευρώ και να του διαγραφούν τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ.

Έχει όμως και τη δυνατότητα να εξοφλήσει μερικώς την οφειλή του. Για παράδειγμα, αν καταβάλλει 3.000 ευρώ τότε θα διαγραφούν εκτός από τη βασική οφειλή και άλλες 3.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις. Έτσι θα έχει μειώσει την οφειλή του κατά 6.000 ευρώ και το συνολικό χρέος του θα διαμορφώνεται στις 9.000 ευρώ.