Orphan Black – Σειρά θρίλερ/επιστημονικής φαντασίας 2013

Η Sarah Manning είναι μια καπάτσα μικροαπατεώνισσα που έχει μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο. Έχοντας βρεθεί, για ακόμη μια φορά σε μπελάδες, προσπαθώντας -ανεπιτυχώς- να κλέψει από τον φίλο της Vic μια μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, με σκοπό να την πουλήσει και να κρατήσει όλα τα κέρδη για τον εαυτό της, βρίσκεται ένα βράδυ κυνηγημένη σε έναν ερημικό σταθμό τρένων.

Η Sarah παρατηρεί μια νέα γυναίκα να βγάζει τα ρούχα της και να αφήνει τα προσωπικά της αντικείμενα στην πλατφόρμα. Η έκπληξή της μπροστά στη διαπίστωση ότι η γυναίκα είναι ολόιδια με εκείνη, πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε τρόμο, όταν η ‘σωσίας’ της πηδάει μπροστά από ένα κινούμενο τρένο και σκοτώνεται.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, η Sarah αποφασίζει να πάρει τη θέση της νεκρής γυναίκας με σκοπό να αδειάσει τον τραπεζικό της λογαριασμό και να διαφύγει στο εξωτερικό.

Το σχέδιό της όμως θα ναυαγήσει και η ζωή της θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη όταν αντιληφθεί ότι η νεκρή, η αστυνομικός Beth Childs, όχι μόνο κατηγορείται ότι πυροβόλησε μια άοπλη γυναίκα αλλά και διεξήγε μια έρευνα για την πραγματική προέλευση της ίδιας και ενός αριθμού άλλων γυναικών με τις οποίες μοιράζεται το ίδιο έτος γέννησης (1984) και κυρίως το ίδιο DNA.

Αναλαμβάνοντας το ρόλο της Beth, η Sarah θα συναντήσει μερικές απρόσμενες και πανομοιότυπες συμμάχους, όπως την εξελικτική βιολόγο Cosima Niehaus και τη νευρωτική νοικοκυρά Alison Hendrix και μαζί θα αρχίσουν να ξετυλίγουν ένα πολύ μπλεγμένο κουβάρι με εταιρικά μυστικά, παλαιοχριστιανικές αιρέσεις, new age ψευδοπροφήτες και πολιτικό-στρατιωτικές συνομωσίες, με σκοπό να μάθουν την αλήθεια για την ‘συλλογική’ καταγωγή τους.

Το τρέιλερ της πρώτης σεζόν

Λόγοι για να δείτε το Orphan Black: Ο εξής ένας: Η φανταστική Tatiana Maslany.

Η καναδή πολυβραβευμένη ηθοποιός απαρτίζει -μόνη της- ολόκληρο σχεδόν το cast της σειράς, υποδυόμενη πάνω από δέκα -μέχρι τώρα- παραλλαγές του εαυτού της, με απόλυτη επιτυχία.

orphan_black1

Κάθε μία από τους κλώνους έχει διαφορετική παρουσία, κινησιολογία, στήσιμο, τρόπο έκφρασης και ομιλίας και η Maslany καταφέρνει να δίνει πνοή σε κάθε μία ξεχωριστά με τρόπο ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο και χωρίς να καταφεύγει στην ευκολία.

Δεν παρακολουθούμε μια γυναίκα με πολλαπλές προσωπικότητες αλλά πολλές διαφορετικές γυναίκες που μοιράζονται την ίδια δομή DNA.

Και είναι λόγω της δεξιοτεχνίας της αυτής, που οι δημιουργοί έχουν καταφέρει να κάνουν αληθοφανή τον παρανοϊκό κόσμο του Orphan Black.

Απόδειξη το εντυπωσιακό -και τεχνικά- φινάλε του 2ου κύκλου με τις πρωταγωνίστριες, να χορεύουν μαζί , η κάθε μία με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

https://vimeo.com/98883516

Το σολάρισμα της Maslany, συνοδεύουν οι Jordan Gavaris, αξιαγάπητος στο ρόλο του Felix, gay θετού αδερφού και πιστού συμμάχου της Sarah, ρόλος που εξυπηρετεί και την πιο ελαφριά πλευρά της ιστορίας που έτσι κι αλλιώς αρνείται να γίνει 100% σοβαρή .

Στο ρόλο της Siobhan Sadler, θετής μητέρας της Sarah και του Felix και με δικά της σκοτεινά μυστικά, βρίσκουμε την ιρλανδή Maria Doyle Kennedy, ενώ στο ρόλο του Dr. Aldus Leekie, αμφιλεγόμενο πρόσωπο του κινήματος των Neolutionists, τον (Max Headroom) Matt Frewer.

orphan_black2
Εξ’ ολοκλήρου σχεδόν γυρισμένη στο Toronto του Καναδά, 100% καναδική παραγωγή και με τους πρωταγωνιστές να μιλάνε με αγγλική προφορά, η γεωγραφία της σειράς είναι επίτηδες ασαφής και αυτό την κάνει ακόμη πιο μυστηριώδη.

Με λαβυρινθώδη πλοκή, όπου η βιοτεχνολογία συναντά την ευγονική και το κλαμπ των κλώνων το μύθο του Frankenstein, το Orphan Black δεν είναι μόνο μια από τις καλύτερες σειρές επιστημονικής φαντασίας που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και να διασκεδάσει, αλλά πραγματεύεται πολλά και ουσιώδη ζητήματα όχι μόνο για τη σχέση ηθικής και επιστήμης αλλά και την ουσία της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης και ταυτότητας.

Η προσωπική αναζήτηση της Sarah και η συνάντησή της με τις γενετικά ταυτόσημες ‘αδερφές’ που όμως μεγάλωσαν κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες, μας κάνει να αναρωτιόμαστε για όλα όσα θεωρούμε δεδομένα στη ζωή μας, το ρόλο που ο καθένας από μας παίζει, για όλα όσα πιστεύουμε ότι είμαστε, αλλά και το ποιοι πραγματικά είμαστε.

Με μοναδικό αρνητικό το χαμηλό budget -που προσπερνάμε, το Orphan Black είναι μια πρωτότυπη διασκεδαστική και απολαυστική σειρά επιστημονικής φαντασίας στο επίπεδο του Fridge και του Eureka .
Ο τρίτος κύκλος ξεκινά στις 18 Απριλίου και θα μεταδοθεί από το καναδικό Space και το BBC America
Το τρέιλερ της 3ης σεζόν

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα