Παρά τις διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν ότι η ΕΕ «μέχρι να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, χρησιμοποιεί μόνο το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», φαίνεται ότι το «γλωσσικό ολίσθημα» της Μογκερίνι δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, εστάλη ένα e-mail στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τις φιναλίστ πόλεις για το βραβείο το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας».

Το «Βραβείο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» συνιστά πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε το 2012 και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές σε όλη την Ευρώπη να υιοθετήσουν και να αναπτύξουν τα δικά τους σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Φέτος, το βραβείο επικεντρώνεται σε πόλεις που έχουν επιδείξει εξαιρετική παρακολούθηση και αξιολόγηση τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην εφαρμογή των σχεδίων τους. Το βραβείο μάλιστα στη νικήτρια πόλη, θα παραδώσει η Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc στις 23 Μαρτίου.

Στο εν λόγω e-mail μία από τις πόλεις φιναλίστ ήταν τα Σκόπια, που όπως φαίνεται από την παρακάτω εικόνα στην παρένθεση αναγράφεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ec_amended

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (GAERC) του Δεκεμβρίου 2005, «μέχρι να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, η ΕΕ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε όλα τα έγγραφα και φόρα».

Σαράντης Μιχαλόπουλος

Twitter: @sarantismich

Πηγή: euractiv.gr