Μνημόνιο συνεργασίας που θα επιτρέπει σε ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε κυπριακά λιμάνια υπέγραψαν σήμερα Τετάρτη Ρωσία και Κύπρος, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η συμφωνία υπογράφηκε στη Μόσχα από τους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Ιωάννη Κασουλίδη, παρουσία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και το ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε πως η συμφωνία αφορά πρωτίστως ρωσικά σκάφη που συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Τόνισε πως η ναυτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας δεν στοχοθετεί κανένα άλλο κράτος.

Η ρωσο-κυπριακή συμφωνία έρχεται εν μέσω της αμείωτης έντασης στις σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη χρήση λιμανιών από το Ναυτικό της σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμφωνίες που θα της επέτρεπαν να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία.

Οι δυο χώρες συνυπέγραψαν επίσης μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας – με στόχο την αύξηση των διμερών επενδύσεων – της παιδείας και των επιστημών.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στη «συμβολή» της Ρωσίας στην αντιμετώπιση της ευρω-κρίσης, υπενθυμίζοντας πως η Μόσχα έδωσε στη Λευκωσία δάνειο στήριξης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο στη συνέχεια αναδιάρθρωσε κατόπιν σχετικού κυπριακού αιτήματος.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Κύπρο ώστε αυτή να ξεπεράσει τον απόηχο της κρίσης χρέους», συμπλήρωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Πηγή: skai.gr