Μετά από 4,5 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων φαίνεται να διαμορφώνονται οι συνθήκες συμφωνίας, δηλώνουν κυβέρνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Φαίνεται να υπάρχει συμφωνία η οποία μπορεί να διατυπωθεί σε κείμενο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Και συμπληρώνουν: Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ το Eurogroup δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία αφορά σε παράταση τεσσάρων μηνών και δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.

Πηγές της γερμανικής αποστολής στις Βρυξέλλες δήλωσαν: συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο δυο σελίδων. Κάποιες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες από την πλευρά τους δηλώνουν ότι “τώρα ξεκίνησε η συνεδρίαση και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την κατεύθυνση που πρόκειται να πάρει η συζήτηση”, αναφέροντας όμως ότι φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για συμφωνία.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή στήριξη της πλευράς της Επιτροπής στο ελληνικό αίτημα αλλά και αρκετών υπουργών Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ των «βασικών παικτών» έχουν δημιουργήσει μία κοινή ανακοίνωση για την επέκταση της ελληνικής διάσωσης, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Το κείμενο πρέπει τώρα θα παρουσιαστεί και στους 19 υπουργούς Οικονομικών για έγκριση. «Θα είναι γρήγορη» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Υπάρχει κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη λύσης, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ένα μπαράζ επαφών το οποίο και είχε σαν αποτέλεσμα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξεκινήσει με καθυστέρηση τριών ωρών. Μιλάω στους βασικούς “παίκτες” προσπαθώντας να βρεθεί μια λύση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Dijsselbloem, ενώ έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει. “Ελπίζω να σας ανακοινώσουμε ένα αποτέλεσμα σε λίγες ώρες, κατέληξε”.

Οι επαφές εναλλάσσονταν μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, του επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, του Επιτρόπου Pierre Moscovici, καθώς και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγή: capital.gr