Η προφορική πρόταση του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη για «παράταση της δανειακής μας σύμβασης» με «αιρεσιμότητες» που έγινε στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, σηματοδοτεί τον νέο γύρο του μαραθωνίου για εύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Αναμένεται η επίσημη κατάθεση αιτήματος και η εξέτασή του σήμερα νωρίς το απόγευμα (σημ με βάση των αρχικό προγραμματισμό) από το EWG- Euro Working Group, τους εκπροσώπους δηλαδή των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εφ όσον περάσει αυτές τις συμπληγάδες, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, θα προχωρήσει η σύγκλιση Eurogroup για πολιτική επικύρωση.

Εξερχόμενος χθες της Βουλής μετά την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν παρακολουθήσει παράσταση στο Εθνικό δήλωσε «όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euro Working Group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup».

Η δανειακή σύμβαση

Συνεχείς ήταν οι ζυμώσεις εντός και εκτός Ελλάδας με επίκεντρο πλέον το ελληνικό αίτημα για παράταση της βασικής δανειακής σύμβασης με το EFSF (ονομάζεται Hellenic Master Financial Assistance Facility Agreement – Master FFA). Το αίτημα που μεταφέρθηκε στο Eurogroup και συνοδεύεται από «conditionalities” όπως προκύπτει από τα έγγραφα που χθές έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

«Οur government is ready and willing to apply for an extension of our loan agreement till the end of August (or any other duration that Eurogroup may deem fit), to agree on a number of sensible conditionalities for the duration of this period and to commit to having a full review complete by the European Commission at the end of this interim period – a period that will allow Greece and its partners to design together a new Contract for Greece’s Prosperity and Growth» αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup.

Αυτές οι αιρεσιμότητες, αποτελούν και το κλειδί, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, καθώς τον Δεκέμβριο του 2014, στο αντίστοιχο ελληνικό αίτημα για τεχνική παράταση της δανειακής σύμβασης (technical extension of the availability period of the current Hellenic Master Financial Assistance Facility Agreement – Master FFA) υπήρξαν «κατηγορηματικές» δεσμεύσεις της Ελλάδας για την ολοκλήρωση του προγράμματος που συνοδεύει την σύμβαση, προγράμματος που αναφέρεται ρητά στην ίδια την σύμβαση (ΦΕΚ 65 22/3/12) και βάση του οποίου γίνεται δυνατή η εκταμίευση δόσεων….

Πηγή: capital.gr