Διαδοχικές επαφές με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, είχε την Παρασκευή το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΕΚΤ, με τους δυο άνδρες να επιβεβαιώνουν τις θέσεις τους για αμοιβαία αποδεκτή λύση που να εξυπηρετεί και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η συνομιλία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε τηλεφώνημα και από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπήρξε μικρή ένταση στο τέλος της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, τονίζοντας παράλληλα ότι δε θέλει να δοθεί η αίσθηση ότι δε θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση εξ αιτίας αυτού του γεγονότος.

Στη συνεχεία, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Μάρτιν Σουλτς, μετά το δείπνο του με την γερμανίδα και καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρος. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πληροφόρησε τον πρωθυπουργό ότι η συζήτηση για την Ελλάδα έγινε σε καλό κλίμα και ότι οι δυο ηγέτες περιμένουν τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση»

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με την ΕΕ, και θα αποπληρώσει τις δόσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, εκφράζει με άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους (…) χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Η διαμόρφωση ενός προγράμματος-γέφυρα, μεταξύ του ισχύοντος προγράμματος, που δεν γίνεται δεκτό από την Αθήνα, και του επόμενου προγράμματος, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο Βήμα ο υπουργός Οικονομικών.

«100 σχόλια αν η ελληνική κυβέρνηση πράγματι δεν θέλει πια να συνεργαστεί με τους δανειστές όπως ίσχυε ώς τώρα» τονίζει πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: skai.gr