Αντιμέτωπο με δυο καυτά ζητήματα από τα οποία εξαρτάται άμεσα η πορεία των φορολογικών εσόδων θα βρεθεί από σήμερα κιόλας το νέο οικονομικό επιτελείο. Τα έσοδα, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφάνισαν μεγάλη υστέρηση και τον Ιανουάριο λόγω του κλίματος χαλάρωσης που προκάλεσε η προεκλογική περίοδος και η αναστροφή αυτής της κατάστασης είναι ένα από τα ζητήματα που θα πέσει στο τραπέζι των πρώτων συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου.

Επικεφαλής των εσόδων τίθεται η κα Νάντια Βαλαβάνη, ενώ στο γενικό λογιστήριο που ελέγχει τις δαπάνες τοποθετείται ο κος Δημήτρης Μάρδας. Οι δυο τους μαζί με το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη αλλά και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Δραγασάκη που έχει επιφορτιστεί με τη γενική εποπτεία της οικονομικής πολιτικής καλούνται να πάρουν σύντομα αποφάσεις και για τα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξει μια αναθέρμανση των φορολογικών εισπράξεων.

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ θεωρείται από το νέο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμο καθώς απομένει η είσπραξη περίπου 700 εκατομμυρίων έως το τέλος Φεβρουαρίου με τα μισά να πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή. Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το νέο επιτελείο είναι ότι οι δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ αφορούν το 2014 και πρέπει να πληρωθούν κανονικά από τους φορολογούμενους ενώ αναζητούνται άμεσες παρεμβάσεις για το φόρο ακινήτων του 2015 προκειμένου να σταλεί στην κοινωνία το σήμα ότι ο ΕΝΦΙΑ καταργείται και η νέα κυβέρνηση τηρεί μια από τις πιο σημαντικές προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Καυτό είναι και το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών με τις 100 δόσεις. Η ρύθμιση έχει ήδη ατονήσει σημαντικά λόγω των εκλογών και στο πεδίο αυτό θα αναζητηθούν παρεμβάσεις προκειμένου να αρχίσουν και πάλι οι φορολογούμενοι να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να πέφτει ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο.

Γρίφος για το οικονομικό επιτελείο στην προσπάθεια να βάλει και πάλι σε λειτουργία τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό είναι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαΐδου. Κύκλοι της νέας κυβέρνησης σημειώνουν ότι μια παραίτηση της κας Σαββαΐδου θα διευκόλυνε τα πράγματα καθώς την θεωρούν μέρος του μηχανισμού της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ της χρεώνουν και την υπερπαραγωγή εγκυκλίων και αποφάσεων των τελευταίων ημερών πριν τις εκλογές μερικές από τις οποίες τονίζουν ότι είχαν προεκλογική χροιά.

Πηγή: capital.gr