Δεν υπάρχει λόγος να αναζητηθεί νέο μίγμα πολιτικής για την Ελλάδα είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfang Schaeuble μιλώντας στην επιτροπή νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου. Ο Schaeuble παραδέχτηκε ότι το μνημόνιο δεν έφερε στην Ελλάδα τα επιθυμητά αποτελέσματα –όπως συνέβη σε άλλες χώρες–αλλά απέδωσε την αποτυχία στις επιλογές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε πλήρως τη βοήθεια που της δόθηκε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις Κυβερνήσεις που κλήθηκαν να υλοποιήσουν τα μνημόνια.

Ο W. Schaeuble έθεσε ουσιαστικά με τον τρόπο του και το περίγραμμα εντός του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι όποιες επαφές του Βερολίνου με την νέα Ελληνική Κυβέρνηση. Η φράση που χρησιμοποίησε, ήταν χαρακτηριστική: Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του «σκληρό δρόμο».

Το συμπέρασμα όσων άκουσαν την πλήρη απάντησή του ήταν ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει σε ουσιαστικά θέματα χάραξης πολιτικής σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τον νέο Κυβερνητικό συνασπισμό που προέκυψε στην Ελλάδα, ο κ. Schaeuble δεν θα μπορούσε να τον αφήσει ασχολίαστο. Τον χαρακτήρισε «ενδιαφέροντα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο εταίρων για σημαντικά θέματα.

Παρόντες στην αίθουσα ήταν και οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές που επιχείρησαν να εκμαιεύσουν κάποια δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Mario Draghi αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσέφερε πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς Draghi -παρών στην αίθουσα ήταν και ο ιταλός ΥΠΟΙΚ Pier Carlo Padoan- και υποστήριξε ότι ήταν σωστός ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Πηγή: capital.gr