Τα 50 δισ. ευρώ το μήνα περίπου θα φτάνουν οι αγορές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας, με τη διάρκεια του προγράμματος να είναι τουλάχιστον ένα έτος, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ συνεδρίασε την Τρίτη για να αποφασίσει για την πρόταση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας στην αυριανή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.

Το τελικό νούμερο και οι λεπτομέρειες ενδεχομένως να αλλάξουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Δ.Σ.

Ωστόσο, η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής δείχνει ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να κινηθεί πιο επιθετικά απ’ ό,τι εκτιμούσαν οι αγορές. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για ένα νούμερο στα 500 δισ. ευρώ ή περισσότερο στις εκτιμήσεις τους για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με βάση την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στα 600 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Την πληροφορία για μηνιαίες αγορές 50 δισ. ευρώ μεταδίδει και το Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Οι αγορές δεν θα ξεκινήσουν πριν την 1η Μαρτίου, αναφέρει ο ένας αξιωματούχος στο Bloomberg.

Η πρόταση θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΕΚΤ το οποίο θα μπορούσε να κάνει σημαντικές αλλαγές, αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο.

Μάλιστα το Bloomberg αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα τρέχει μέχρι το τέλος του 2016.

Η πρόταση να διοχετευτούν έως 1,1 τρισ. ευρώ αντανακλά την αποφασιστικότητα του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi να διευρύνει τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας για να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού και να βάλει την οικονομία της Ευρωζώνης στον δρόμο της επιστροφής σε υγιείς βάσεις, αναφέρει το Bloomberg.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο στις 14.45 ώρα Ελλάδος τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και θα ακολουθήσει στις 15.30 η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Draghi.

Το ευρώ ενισχύεται 0,6% έναντι του δολαρίου στα 1,1622 ανακάμπτοντας από τις απώλειες που βρέθηκε να γνωρίζει αμέσως μετά τις αναφορές των διεθνών πρακτορείων στις λεπτομέρειες του προγράμματος της ΕΚΤ.

Πηγή: capital.gr