psita mila

Μια εύκολη και πολύ νόστιμη συνταγή για ψητά μήλα. Μπορείτε να το προσφέρετε σαν γλυκό, μην ξεχάσετε να το σερβίρετε ζεστό και να το περιχύσετε με κρέμα γάλακτος ή ακόμη και με παγωτό αν προτιμάτε.
ψήστε τα μήλα σε σακούλες μαγειρέματος καθώς βοηθούν στο νόστιμο και υγιεινό ψήσιμο των μήλων (γιατί τα μήλα κρατούν τους χυμούς τους και διατηρούν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους) αλλά μην ξεχνάτε πως γλιτώνετε και το πλύσιμο του ταψιού…

Μήλα Ψητά (για 6 άτομα)

  • 6 μήλα (διαλέξτε τα να έχουν παρόμοιο μέγεθος)
  • 6 κουτ. σούπας σταφίδα
  • 6-8 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • λίγο βούτυρο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 250 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάλτε τις σταφίδες να μουλιάσουν με το ξύσμα λεμονιού στο κονιάκ, γύρω στη 1 ώρα.
Κάντε μία τρύπα στα μήλα από το κοτσάνι μέχρι τη βάση αφαιρώντας τα κουκούτσια, χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο ή ένα πολύ λεπτό και κοφτερό μαχαίρι.
Ανακατέψτε τις σταφίδες με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και γεμίστε τα μήλα με αυτό το μείγμα. Καλύψτε το πάνω μέρος της τρύπας με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Βάλτε μια χοντρή νιφάδα βούτυρο πάνω σε κάθε μήλο και τοποθετήστε τα μήλα μέσα σε σακούλα ψησίματος.
Προσθέστε το νερό και κλείστε τη σακούλα καλά. Τρυπήστε την στο πάνω μέρος της με μια οδοντογλυφίδα και ψήστε τα μήλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα.
Σερβίρετε με λίγη κρέμα γάλακτος που έχετε χτυπήσει καλά ή με παγωτό σε ότι γεύση προτιμάτε (αν και συνιστώ βανίλια ή καϊμάκι.