Μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet, με τη δωρεάν εφαρμογή mobile ticketing, θα μπορεί να αγοράζει πλέον το επιβατικό κοινό εισιτήρια για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τις Συγκοινωνίες Αθηνών, με την εφαρμογή «TfA tickets», η οποία είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα, tablets, με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS, οι επιβάτες μπορούν να αγοράζουν τα εισιτήριά τους όπου κι αν βρίσκονται, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν σε ουρές ή να αναζητούν τα σημεία πώλησής τους.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης του πιλοτικού προγράμματος, στην εφαρμογή θα είναι διαθέσιμα όλα τα εισιτήρια με διάρκεια ίση ή μικρότερη των πέντε ημερών, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία για μόνο μία φορά: εγγραφή στο σύστημα (προαιρετικά), καταχώρηση των στοιχείων της κάρτας και αγορά με ασφάλεια και ευκολία των εισιτηρίων.

Από τη δεύτερη φορά, το μόνο που χρειάζεται για τη διεκπεραίωση όλων των μελλοντικών συναλλαγών είναι η εισαγωγή του κωδικού επιβεβαίωσης (CVV) της πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας. Μετά την αγορά, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες να αποθηκεύσουν τα εισιτήρια που έχουν αγοράσει και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι η ενεργοποίηση του κατάλληλου εισιτηρίου πριν από την επιβίβαση.

Δύο λεπτά μετά την ενεργοποίηση, τα εισιτήρια θεωρούνται πλέον επικυρωμένα. Για την ενεργοποίηση δεν απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τα εισιτήρια που διατίθενται από την εφαρμογή έχουν ακριβώς τις ίδιες τιμές με τα εκδοτήρια και τους αυτόματους πωλητές των Συγκοινωνιών Αθηνών.

Για την αγορά πολλαπλών εισιτηρίων οι πολίτες επιλέγουν τον αριθμό των εισιτηρίων που επιθυμούν από τον κατάλογο των προϊόντων και στη συνέχεια ενεργοποιούν τόσα εισιτήρια όσα και τα άτομα που θα επιβιβαστούν στο μέσο. Όλα τα άτομα για τα οποία έχουν εκδοθεί εισιτήρια ως μέρος μιας ενιαίας συναλλαγής της εφαρμογής θα πρέπει να μετακινηθούν μαζί με τον κάτοχο του «κινητού» εισιτηρίου.

Το εισιτήριο ενεργοποιείται από τον ίδιο τον επιβάτη και είναι έγκυρα επικυρωμένο δύο λεπτά μετά την ενεργοποίησή του. Στην περίπτωση των λεωφορείων και των τρόλεϊ θα πρέπει να ενεργοποιείται οποιαδήποτε στιγμή πριν από την είσοδο στο όχημα. Αν το εισιτήριο βρίσκεται στη φάση των δύο λεπτών καθυστέρησης πριν από την επικύρωση, οι επιβάτες θα πρέπει να εισέλθουν στο όχημα μόνο από την μπροστινή πόρτα και να επιδείξουν το κινητό τους τηλέφωνο με το εισιτήριο στον οδηγό. Στην περίπτωση του μετρό, το εισιτήριο θα πρέπει να επικυρώνεται περίπου δύο λεπτά πριν από την είσοδο στον σταθμό.

Τα εισιτήρια παραμένουν ενεργά καθ’ όλη την ονομαστική διάρκειά τους. Σε περίπτωση ελέγχου, οι επιβάτες επιδεικνύουν το εισιτήριό τους στους ελεγκτές κομίστρου, ανοίγοντας την εφαρμογή «TfA tickets» και επιλέγοντας το ενεργοποιημένο εισιτήριο από την καρτέλα «Τα εισιτήριά μου».

Οι αποδείξεις για την αγορά εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου διατίθενται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e- mail).

Σε περίπτωση απώλειας κινητού τηλεφώνου ή αγοράς καινούργιου οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν τα εισιτήριά τους στη νέα συσκευή.

Τα «κινητά» εισιτήρια λήγουν στο τέλος της ονομαστικής διάρκειάς τους (π.χ. 70 λεπτά για το ενιαίο εισιτήριο και 24 ώρες για το ημερήσιο εισιτήριο) αφού επικυρωθούν ή έπειτα από έξι μήνες εάν δεν επικυρωθούν. Τα εισιτήρια που έχουν λήξει μετακινούνται αυτόματα στην καρτέλα «Ιστορικό» στη θέση «Τα εισιτήριά μου».

Ο επιβάτης είναι υπεύθυνος για να διατηρήσει το κινητό του τηλέφωνο φορτισμένο και σε λειτουργία, αν μετακινείται με εισιτήρια της εφαρμογής «TfA tickets». Σε περίπτωση επιβολής προστίμου λόγω εξαντλημένης μπαταρίας, παρακαλείται να φέρει (φορτισμένη) τη συσκευή και το απόκομμα επιβολής προστίμου στη Διεύθυνση Κομίστρου των Συγκοινωνιών Αθηνών.

Πηγή: zougla.gr