Διευκρινίσεις για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του έτους 2013 έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι, παρά την αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, εξακολουθούν να ισχύουν εξαιρέσεις και απαλλαγές που προβλέπονταν σε παλαιότερες εγκυκλίους της φορολογικής διοίκησης.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια εφορία (μέχρι 31 Δεκεμβρίου) τις καταστάσεις του 2013, για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση πληροφοριών, με συναλλαγές και δεδομένα του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

Ειδικότερα, πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποίησαν για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού τους, από αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών και από καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, καταγράφονται αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις και άλλα δικαιώματα. Δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις συναλλαγές εφόσον η αξία ενός εκάστου στοιχείου (τιμολογίου κ.λπ.) που έχει εκδοθεί για αυτές δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Επίσης, δεν καταγράφεται αναλυτικά ούτε εφέτος σειρά δαπανών όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες (μόνο ΟΤΕ), αποδείξεις ΚΤΕΛ, συνδρομές σε εφημερίδες, περιοδικά και επαγγελματικές οργανώσεις, ενοίκια ακινήτων, πάρκινγκ, διόδια, εισιτήρια μεταφορικών μέσων κ.ά.

Πηγή: zougla.gr