Τη δίμηνη παράταση του μνημονίου αποφάσισε το σημερινό Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές οι τεχνικές λεπτομέρειες της παράτασης του μνημονίου θα αποφασιστούν την Τετάρτη σε συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Aύριο η Ελλάδα θα υποβάλλει και με επιστολή (για το τυπικό της διαδικασίας) το αίτημα της παράτασης δύο μηνών προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει δεκτό από το EFSF, όπως ενημέρωσαν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Αύριο αναμένεται και από πλευράς τρόικας η υποβολή έκθεση προόδου, ενώ η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους μεταφέρεται για αργότερα, για το τέλος Φεβρουαρίου. Όσο για την απόφαση για την πιστοληπτική γραμμή ECCL (για την οποία απαιτείται ξεχωριστό αίτημα της Ελλάδας), αυτή θα έρθει αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε και το αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του προγράμματος διάρκειας δύο μηνών, έγινε δεκτό”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “τα μέλη του Eurogroup προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”. Παράλληλα, τονίζουν ότι “τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί”.

H παράταση του μνημονίου θεωρήθηκε απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί εν τω μεταξύ η τελευταία αξιολόγησή του με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα να αναμένονται από αύριο στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem “η τρέχουσα αξιολόγηση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους και σε αυτό το πλαίσιο θα χρειαστεί να συνεχιστεί το 2015”.

Παράλληλα, διεξάγεται η διαπραγμάτευση για την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) και τους όρους «ενισχυμένης» εποπτείας που θα την διέπουν.

Ερχονται τα τεχνικά κλιμάκια

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Πηγές από το ΔΝΤ έκαναν λόγο για κάθοδο αποστολής στην Αθήνα για περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, χωρίς όμως να διευκρινίζουν αν πρόκειται μόνο για επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ή αν θα ακολουθήσουν και οι επικεφαλής. Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν ότι έρχονται τα κλιμάκια που ασχολούνται με το δημοσιονομικό σκέλος του μνημονίου.

Πρώτος στόχος είναι να δουν από κοντά τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2015, ο οποίος και ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το οποίο το ΔΝΤ “βλέπει” ακόμη στα 2,6 δισ. ευρώ, επιμένοντας παράλληλα και για μέτρα κάλυψης του κενού των ετών 2016 – 2017.

Σημειώνεται επίσης ότι έντονη κριτική είχε δεχθεί το Ταμείο από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τις προηγούμενες ημέρες για την “άκαμπτη” -όπως είχε χαρακτηριστεί- στάση του.

Ένα πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφερόμενες στην έλευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα εκτιμούν πως πρόκειται για μια κίνηση η οποία αποτελεί “ένα πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία”.

Η τελική ευθεία ωστόσο έχει ακόμη πολλές… στροφές. Πρέπει πλέον ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκκρεμοτήτων του μνημονίου να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Η έγκριση της παράτασης του μνημονίου θα πρέπει παράλληλα να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια πριν κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων καθώς στο τέλος του έτους λήγει το μνημόνιο της ΕΕ. Όταν εγκριθούν όλα τα προαπαιτούμενα και η τρόικα το πιστοποιήσει, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για την νέα πιστοληπτική γραμμή.

Στα μέτρα που πρέπει να έρθουν μέσω εφαρμοστικού περιλαμβάνεται το γνωστό λόγω… διαρροής πακέτο αξίας 940 εκατ. ευρώ (π.χ. αύξηση ΦΠΑ ξενοδοχείων), αλλά και πιθανά συμπληρωματικά μέτρα για το 2015 καθώς πηγές του οικονομικού επιτελείου έκαναν λόγο για ένα «μαξιλάρι» επιπλέον παρεμβάσεων που είχαν διαθέσιμο ως όπλο για να κλείσει η συμφωνία. Παράλληλα πρέπει να έρθει και σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων που ζητούν οι δανειστές για τις αγορές, τα κλειστά επαγγέλματα, τα κόκκινα δάνεια κλπ.

Η διαπραγμάτευση πλέον μεταφέρεται επί ελληνικού εδάφους με τα κλιμάκια των δανειστών που καταφτάνουν από αύριο να… «ξεσκονίζουν» τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Μένει να φανεί τι θα γίνει και με την απαίτηση – ειδικά του ΔΝΤ – για λήψη όλων των μέτρων τώρα και για κενό και μετά το 2015.

Των Γ. Αγγέλη – Δ. Καδδά

Πηγή: capital.gr