Τα πρώτα «καυτά» ζητήματα που περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, που κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση, καταπιάνονται με το χρόνιο πρόβλημα της αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους αλλά περιλαμβάνει επίσης, πρόταση-έκπληξη για τη διαιτησία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών χώρων όπως και το ονομαστικό ηλεκτρονικό εισιτήριο αποκτούν υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ η χρήση ηλεκτρονικών μέσων σε όλα τα γήπεδα, θα πρέπει να ισχύει από την επόμενη περίοδο για τις επαγγελματικές κατηγορίες. Σε ότι έχει να κάνει με την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, το μέτρο εξακολουθεί να είναι ενεργό, χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο αν μπορεί να προσπεραστεί, σε περίπτωση που Αστυνομία και εμπλεκόμενες ΠΑΕ συμφωνήσουν. Οι ποινές πειθαρχικού και ποινικού χαρακτήρα αναμένεται να αυστηροποιηθούν, ενώ ειδικές κυρώσεις προβλέπονται για το ευαίσθητο ζήτημα του ρατσισμού.

Ένα νέο μέτρο που δεν αποκλείεται να επηρεάσει δραματικά τη δομή της ελληνικής διαιτησίας αλλά και του ποδοσφαίρου της χώρας μας, έχει να κάνει με πρόβλεψη αλλαγής του διαιτητικού καθεστώτος από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό! Κάτι που εφόσον γίνει πράξη, αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στο συγκεκριμένο πολύπαθο χώρο.

Ακόμα μία αλλαγή που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση, έχει να κάνει με την κατάργηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, οι αρμοδιότητες της οποίας θα περάσουν στα χέρια των Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού και Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος, ειδικές διατάξεις προβλέπονται για τους προπονητές των Εθνικών ομάδων, αφού για πρώτη φορά, διευκρινίζεται (το αυτονόητο) πως η διαδικασία επιλογής προπονητών θα είναι διαφανής, ενώ θα θεσπιστούν και ειδικές εξετάσεις -ακόμα και ψυχολογικές- για την επιλογή τους. Ακόμη, τέλος θα λάβει από ότι φαίνεται η λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας ενώ θα συσταθεί Ανώτατη Επιτροπή Αθλητικής Διαφάνειας.

Πηγή: novasports.gr