Με αφορμή την επικείμενη φιλανθρωπική συναυλία με την Φωτεινή Δάρρα που πρόκειται να λάβει χώρα την Κυριακή 16/11 στο Χώρο Τεχνών Βέροιας, με σκοπό τα χρήματα να δοθούν για τη στήριξη του ΕΕΕΕΚ Βέροιας, δόθηκε η ευκαιρία σήμερα στο σύλλογο γονέων του ΕΕΕΕΚ να παρουσιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και επιπλέον δόθηκε η αφορμή και στην ΚΕΠΑ Βέροιας, μέσω μιας ιδιαίτερης συνέντευξης τύπου, να μιλήσει για αυτήν και το έργο της τα τελευταία χρόνια αλλά και για τις μελλοντικές της δράσεις και σκέψεις τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και κυρίως τα παιδιά με Ειδικές Ικανότητες, όπως τόνισε πολλαπλώς η εκπρόσωπος της ΚΕΠΑ κ.Καραγαννίδου.

Στην συνέντευξη παρόντες ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της ΚΕΠΑ κ.Σοφιανίδης αλλά και η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ Βέροιας.

Αρχικά, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ Βέροιας κ. Ανθούλα Ποτουρίδου, αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο στο Λαζοχώρι, τα οποία αντιμετωπίζει κάθε χρόνο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος “Κάθε χρόνο έχουμε διαφορετικούς καθηγητές, όσοι δηλαδή περισσεύουν κάθε φορά,  κάτι που δεν είναι καλό για τα παιδιά. Έχουμε παραπάνω γυμναστές από όσους πρέπει και μας χρειάζονται. Επίσης έχουμε ανάγκη κυρίως από καθηγητές με πιο εργαστηριακές ειδικότητες για παράδειγμα γεωπόνους, αγγειοπλάστες. Δεν έχουμε τόσο ανάγκη από μαθηματικούς και φιλολόγους και τέλος έχουμε δυο λυόμενα σπιτάκια, από τα οποία το ένα μόνο λειτουργεί διότι το άλλο δεν είναι ακόμα νόμιμο, το οποίο αποτελεί πρόβλημα χώρου”. Η κ.Ποτουρίδου χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την ίδια και την κόρη της, η οποία πηγαίνει στο ΕΕΕΕΚ Βέροιας σημείωσε πως η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για τη ζωή των παιδιών αυτών πέρα από την ηλικία των 25, όπου τα ειδικά σχολεία μπορούν να τα δεχτούν και επιπλέον δεν έχει μεριμνήσει κανένας για αυτά τα παιδιά την εαρινή περίοδο .Κλείνοντας, η πρόεδρος ανέφερε ότι, ότι υπάρχει σήμερα στο ΕΕΕΕΚ οφείλεται στους γονείς κατά κύριο λόγο.

Τον λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο κ.Σοφιανίδης ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας πως “Η κοινωνία φαίνεται πόσο ευαίσθητη είναι στο πως αντιδρά απέναντι στα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες”. Ως αντιδήμαρχος ο κ.Σοφιανίδης έχει θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο την δημιουργία Κέντρου Μέριμνας ανεξάρτητο από το ΚΕΜΑΕΔ, όπου με εθελοντές, αυτά τα παιδιά θα έχουν ένα χώρο πάντα να τους περιμένει.

“Η ΚΕΠΑ είναι διαχρονικά δίπλα στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και ο Δήμος θέλει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα για αυτό στηρίζει πάντα φιλανθρωπικές δράσεις” τόνισε εν συνεχεία ο αντιδήμαρχος. Επίσης ο κ.Σοφιανίδης ανέφερε πως “η Κ.Ε.Π.Α. στους νέους (ως 25 ετών), τους άνεργους αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες «ανοίγει» τις παραγωγές και τις συμπαραγωγές της καθώς σκοπεύει να προσφέρει στις εν λόγω κοινωνικές ομάδες πολύ  χαμηλές  τιμές εισιτηρίων. Σκοπός είναι το άνοιγμά μας στην πόλη και στην κοινωνία με ενίσχυση των νέων  ως 25 ετών, των  ανέργων, τους ανθρώπων  με ειδικές ανάγκες  αλλά και των πολυτέκνων και της τρίτης ηλικίας  ώστε να είναι δυνατόν να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις της Κ.Ε.Π.Α.  όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας που αντιμετωπίζει  τις σημερινές δυσκολίες”.

Τέλος η κ.Καραγιαννίδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως “είμαστε κοντά στα παιδιά με Ειδικές Ικανότητες” με στοχευμένες μελλοντικές δράσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις δυο βασικές δράσεις που έχουν δρομογηθεί και ευελπιστούν πως θα υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά.  Τόνισε, λοιπόν, πως “Πρώτον, είμαστε σε επαφές με την Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης  με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία παιγνιοθήκης για παιδιά και εφήβους με ειδικές ανάγκες,  σε χώρο που διαχειρίζεται η Κ.Ε.Π.Α. και πάντα  στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της δράσεων . Σκοπός της «παιγνιοθήκης»  θα είναι η δημιουργική απασχόληση των  ΑμΕΑ,   σε τομείς που είναι συναφείς με το αντικείμενο της Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας και συγκεκριμένα μουσική, θέατρο, χειροτεχνία κ.α  . Το πρόγραμμα, σε περίπτωση που «τρέξει», θα εφαρμόζει και θα δέχεται κατευθύνσεις από την Ελληνική Παιγνιοθήκη αλλά θα βασίζεται και σε εθελοντική προσφορά συμπολιτών μας.

Δεύτερον, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την ομάδα Θε.αμ.α. (Θέατρο ατόμων με αναπηρία), μία από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου στη χώρα μας,  στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά άτομα με αναπηρία. Την ερχόμενη άνοιξη, θα φιλοξενηθεί στον Χώρο Τεχνών  και για κάποιες μέρες, η νέα θεατρική παραγωγή της ομάδας, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δουν σχολεία αλλά και πολίτες. Σκοπός της εν λόγω συνεργασίας είναι αφενός η παρουσίαση του σπουδαίου έργου της ομάδας και αφετέρου η αφύπνιση, ευαισθητοποίηση αλλά και ενεργός δράση όλων μας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ΑμΕΑ, όπως θα τα γνωρίσουμε μέσα από το θέατρο”. Ολοκληρώνοντας η κ.Καραγιαννίδου δήλωσε πως η δράση αυτή θα γίνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Βέροιας.

Η ΚΕΠΑ στο παρελθόν έχει υποστηρίξει πολλάκις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και όπως δήλωσαν και οι αρμόδιοι προτίθεται να στηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις γιατί θέλει να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Η επικείμενη συναυλία με τη Φωτεινή Δάρρα είναι μια από αυτές τις εκδηλώσεις και οφείλουμε όλοι να προσφέρουμε το ελάχιστο….