Με μια αρνητική έκπληξη βρέθηκαν αντιμέτωποι πολλοί ιδιοκτήτες κενών ακινήτων που ενώ περίμεναν να λάβουν έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ, τελικά δεν την πήραν. Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα που καθόλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και είχαν απενεργοποιημένη την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ιδιοκτήτες που δεν είδαν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και κατά συνέπεια δεν έλαβαν νέο εκκαθαριστικό υπολογίζονται σε περίπου 100.000 οι οποίοι πλέον είναι υποψήφιοι και για… ταλαιπωρία με επισκέψεις στην εφορία.

Σύμφωνα με τις διορθώσεις και βελτιώσεις που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου, στα κτίσματα που καθόλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα δίνεται έκπτωση 20% από το βασικό φόρο. Για να δοθεί, ωστόσο, η έκπτωση θα πρέπει το ακίνητο να έχει δηλωμένο τον ίδιο αριθμό παροχής στο έντυπο ακινήτων Ε9 και στο έντυπο δήλωσης των μισθωμάτων Ε2, η παροχή αυτή να εμφανίζεται με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος) ότι ήταν ανενεργή όλο το 2013 και το ακίνητο να έχει δηλωθεί ως «κενό» καθόλη τη διάρκεια του περασμένου έτους. Εφόσον, όλες αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνταν τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έλαβε τη σχετική έκπτωση με την έκδοση νέου εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ. Τι συμβαίνει, όμως με αυτούς που δεν την έλαβαν ενώ είχαν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα όλο το 2013.

Το πιθανότερο είναι να έχουν πραγματοποιήσει λάθη. Ποια είναι τα πιθανότερα από αυτά;

-η δήλωση σε ένα από τα δυο έντυπα ή και στα δυο λανθασμένου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση που το σύστημα «είδε» διαφορετικούς αριθμούς παροχής μεταξύ Ε2 και Ε9 τότε δεν δόθηκε η έκπτωση. Επίσης είναι πιθανό ο αριθμός παροχής να είναι λανθασμένος και να αντιστοιχεί σε ακίνητο το οποίο ήταν ηλεκτροδοτούμενο το 2013.

-η μη δήλωση ως κενού του ακινήτου στο έντυπο Ε2

-η μη αναγραφή αριθμού παροχής στο έντυπο Ε9

Τι πρέπει να κάνουν

Όσοι δικαιούνται τις εκπτώσεις αλλά δεν τις έλαβαν θα έχουν τη δυνατότητα από την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν σε διορθώσεις στο Ε9. Η σχετική εφαρμογή θα παραμείνει ανοικτή τουλάχιστον έως το τέλος Νοεμβρίου και στα μέσα Δεκεμβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση για την παροχή των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ.

Φορολογούμενοι οι οποίοι διαπιστώνουν ότι έχουν σωστά συμπληρωμένα τα έντυπα Ε9 και Ε2 και δεν έλαβαν τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση επανεκκαθάρισης του φόρου στην εφορία προσκομίζοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή: capital.gr