Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε Βραβεία Νόμπελ, που θεσπίστηκε από το Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ. Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».

Η Πακιστανή μαθήτρια-ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφτζάι και ο Ινδός ακτιβιστής Κάιλας Σατιάρτι, τιμήθηκαν με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Η 17χρονη σήμερα Μαλάλα, η νεότερη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης, εδώ και χρόνια αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, εξαιτίας του οποίου έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή πριν από δύο χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου 2012, όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Ταλιμπάν, ενώ επέστρεφε σπίτι της στο Πακιστάν, με σχολικό λεωφορείο.

Αφορμή για την επίθεση ήταν κείμενο που η μαθήτρια είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, στο οποίο κατέκρινε την ερμηνεία του Ισλάμ από τους Ταλιμπάν που έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Το νεαρό κορίτσι είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Μπέρμινγχαμ της Βρετανίας όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση για να σωθεί η ζωή της και πλέον διαμένει στην βρετανική πόλη με τον πατέρα της.

Η Μαλάλα ήταν μεταξύ των φαβορί και για το περσινό Νόμπελ Ειρήνης που εν τέλει απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών.

Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος και θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.