Αν καταλάβαμε καλά τα όσα έχουν ανακοινωθεί από τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, όταν έρθουν στην εξουσία θα πάνε στην Ευρώπη και θα απαιτήσουν ένα γενναίο κούρεμα. Αυτό που δεν μας λένε είναι τι θα κάνουν αν οι Ευρωπαίοι μας απαντήσουν αρνητικά. Θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες; Η αγορά χρειάζεται καθαρά και ξάστερα μία απάντηση. Εκεί βρίσκεται η ουσία της συζήτησης. Από απαιτήσεις άλλο τίποτα. Το παρακάτω μας ενδιαφέρει!

Η συζήτηση περιστρέφεται απ΄ όλους γύρω από το χρέος και όχι γύρω από το ΑΕΠ. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο αν το ΑΕΠ βρίσκεται στα σημερινά επίπεδα ή σε χαμηλότερα από αυτά. Αντίθετα, αν αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα, τότε μεταβάλλονται όλα τα νούμερα προς το καλύτερο. Σε μία τέτοια περίπτωση και το χρέος γίνεται βιώσιμο και οι άνθρωποι βλέπουν την καθημερινότητά τους να αλλάζει.

Τη συζήτηση αυτή δεν πρόκειται να την ακούσετε. Ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση. Είτε γιατί δεν το πιστεύουν, είτε επειδή δεν τους πιστεύουν. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Λένε συστηματικά ψέματα στον κόσμο, αποκρύπτοντας την αλήθεια. Να τα πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα!

Ας πούμε ότι πάμε στους εταίρους μας και τους ζητάμε να κουρευτεί το χρέος σε ένα ποσοστό 50%, όπως λένε στην Κουμουνδούρου. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η Ευρώπη θα απαντήσει αρνητικά. Αυτό λέει το ρεπορτάζ. Δείτε απλά τι συνέβη με την τελευταία συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κα Μέρκελ. Ο Έλληνας πρέσβης στην Γερμανία επέμενε να μην γίνει αυτό το ταξίδι, επειδή το κλίμα στην Ευρώπη και στο Βερολίνο ιδιαίτερα δεν είναι καλό αυτή την περίοδο για τις ελληνικές υποθέσεις. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε και εισπράξαμε ένα απόλυτο τίποτα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία τα στελέχη των διπλωματικών μας αποστολών θα ενημερώσουν τον κ. Τσίπρα ότι οποιαδήποτε συζήτηση για κούρεμα είναι απαγορευτική σε μία Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση. Ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες έχουν την καλή διάθεση να κάνουν ένα δώρο σε μία αριστερή κυβέρνηση, θα χρειαστούν και την σύμφωνη γνώμη των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλων των Κοινοβουλίων. Ποιος πολιτικός στην Ευρώπη θα συνδέσει το όνομά του με ένα αμφιλεγόμενο κούρεμα του χρέους στην Ελλάδα, όταν αυτό θα σημαίνει ότι θα χαθούν λεφτά των φορολογουμένων της δικής του χώρας; Πως θα διεκδικήσουν στη συνέχεια αυτοί οι πολιτικοί την ψήφο των δικών τους ψηφοφόρων;

Τι θα κάνει ο έπειτα ο Αλέξης; Θα πάει σε δημοψήφισμα; Θα ζητήσουν από τον ελληνικό λαό να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη; Αν αυτό είναι το “κόλπο”, να ξέρουν ότι είναι φθηνό. Μπορούν να κρυφτούν πίσω από δηλώσεις του τύπου “έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού”, αλλά να θυμούνται ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία πληρώνουν σήμερα τα ψέματα του παρελθόντος.

Ας πούμε ότι οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Τι θα κάνουν τότε στον ΣΥΡΙΖΑ; Θα ζητήσουν επιμήκυνση ή απόσυρση ή όπως αλλιώς το ονομάζουν. Μα, τη συζήτηση αυτή την κάνει ήδη η κυβέρνηση με την Ευρώπη. Αν πραγματικά πιστεύουν ότι εκεί θα φτάσουμε, δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί δεν υπάρχει ήδη ένα ενιαίο μέτωπο διαπραγμάτευσης. Γιατί θα πρέπει να φτάσουμε στην Λαμία μέσω Καστοριάς και με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους στον δρόμο.

Ο κ. Τσίπρας έχει γυρίσει όλη την Ευρώπη. Αποκλείεται να εισέπραξε κάτι διαφορετικό από αυτό που συζητάμε. Το αν έχει ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση και αναγκάζεται να συμβιβάζεται σε έναν βαθμό με την γραμμή των Λαφαζάνηδων, αυτό είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Σημασία έχει τι θα κάνει αν έρθει στην εξουσία. Θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος; Ναι ή όχι;

Η μοίρα της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με την Ευρώπη. Κάθε άλλη σκέψη είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε χορτάσει από ψέματα. Φαίνεται να έχουμε πάρει διαζύγιο με την αλήθεια και την κοινή λογική. Το κακό είναι ότι είναι αρκετή μία κακή στιγμή για να έρθει η κατάρρευση και να πάνε έτσι χαμένες όλες οι θυσίες των τελευταίων ετών. Και το ατύχημα αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο από τις αλλοπρόσαλλες θέσεις στελεχών της αντιπολίτευσης. Αλλά και από την κυβέρνηση που σπεύδει να συναγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ στις γκρίζες ζώνες του λαϊκισμού.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή: capital.gr