του Γιάννη Βανταράκη

Στο άκουσμα του αδιευκρίνιστου ακόμα θανάτου του Ρ. Γουίλιαμς ένιωσα σαν ένα κομμάτι από τα παιδικά μου όνειρα να διαλύθηκε. Ο Ρ. Γουίλιαμς,κατά τη γνώμη μου, ήταν ένας απ’ τους πιο παραγνωρισμένους ηθοποιούς στη βιομηχανία του Hollywood. Στη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του ερμήνευσε ρόλους που πάντα μας έφερναν στο νου ένα χαμόγελο, για να μπορέσουμε να δούμε πιο όμορφα τη ζωή μας, ενώ και όταν μας έκανε να δακρύσουμε ήταν πάντα για ένα σωστό ιδανικό (Οh Captain…).

Παρακάτω θα ήθελα να παραθέσω 5 ρόλους του, μέσα από τους οποίους τον θαύμασα σαν ηθοποιό και σαφώς σαν άνθρωπο.

  • Ο ξεχωριστός Γουίλ Χαντίνγκ (1997)

Κατά τη γνώμη μου αυτή η ταινία αποτελεί μία απ’ τις καλύτερες ταινίες των 90’s και ίσως η κορυφαία εκ των ερμηνειών του. Τόσο στοργική και ευαίσθητη, συγχρόνως η συνεργασία του με τον νεότερο Μ. Ντέημον. Ήταν και απ’ τις λίγες φορές που βρήκε το κατάλληλο timing ώστε να κρατήσει τον θείο-Όσκαρ.

  • Ο κύκλος των χαμένων ποιητών (1989)

Αν ήταν και ο μοναδικός ρόλος που θα είχε ερμηνεύσει στη ζωή του θα έμπαινε στο πάνθεον των μεγάλων ηθοποιών. Αμίμητες ερμηνείες, αμίμητες φράσεις και η τελική σκηνή ταινίας ένα αριστούργημα.

  • One hour photo (2002)

Σ’ έναν κόντρα ρόλο σε ψυχολογικό θρίλερ όπου υπάλληλος σ’ ένα φωτογραφικό κατάστημα αποκτά εμμονή με μία οικογένεια, μας υπενθυμίζει πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι και στις δραματικές ταινίες.

  • Popeye (1980)

Μία απ’ τις παραγνωρισμένες ταινίες του Ρόμπερτ Όλτμαν και ένας απ΄τους πιο άγνωστους ρόλους του Ρ. Γουίλιαμς στο ευρύ κοινό. Αλλά… είναι απλός ο τέλειος Popey στα πάντα του και βλέποντας τον νομίζεις ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλος για το ρόλο.

  • Καλημέρα Βιετνάμ (1987)

Η πρώτη ίσως ταινία που δεν μεταφέρει τον θεατή στα πεδία μαχών αλλά μέσω ενός ραδιοφωνικού σταθμού ακούγεται η σάτιρα για έναν αδικαιολόγητο πόλεμο… Και με μία ιστορική κραυγή.

      Και ένα 6ο σαν μπαλαντέρ.

  • Aladdin (1992)

Σ’ έναν αγαπημένο μου χαρακτήρα δανείζει την φωνή του σαν Τζίνι , συσσωρεύει όλη την τρέλα του και απλώς πηγαίνει ένα σκαλί παραπάνω για τους επόμενους που θα επιχειρήσουν φωνές σε ταινίες… απλά ΑΞΙΟΛΑΤΡΕΥΤΟΣ!!!!!!!!!!