Έκπτωση 20% στα κενά ακίνητα που ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα για το σύνολο του 2013, καθώς και προσμέτρηση και του τεκμαρτού εισοδήματος για τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπουν οι διατάξεις για τις διορθώσεις του φόρου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, οι διατάξεις προβλέπουν:

– 20% έκπτωση από τον συνολικό ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό φόρο) για τα ακίνητα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα. Η έκπτωση δίνεται ειδικά για το 2014, χωρίς να ξεκαθαρίζεται τι θα ισχύσει για το 2015.

– Θεσπίζεται όριο αξίας περιουσίας για τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που είναι 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και έως 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με έως 2 παιδιά. Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους δεν υπάρχει όριο ακίνητης περιουσίας.

– Καταργείται η προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τις απαλλαγές από το φόρο.

– Στα εκτός αντικειμενικών τιμών οικόπεδα η αξία θα υπολογίζεται όπως και ο ΦΑΠ. Αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση του φόρου.

– Ο φόρος θα εξοφληθεί σε έξι δόσεις από όλους με την πρώτη δόση έως 30/9 και την τελευταία δόση έως τέλος Φεβρουαρίου 2015.

– Ο ΕΝΦΙΑ δεν συμψηφίζεται με επιστροφές φόρου. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα εισπράττουν τις επιστροφές ανεξαρτήτως της οφειλής τους για τον ΕΝΦΙΑ.

– Για τις απαλλαγές από το φόρο και συγκεκριμένα για το εισοδηματικό όριο, λαμβάνεται υπόψιν το φορολογιτέο εισόδημα με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013), δηλαδή το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλό πραγματικό εισόδημα μπορούν να χάσουν την απαλλαγή από το φόρο λόγω τεκμηρίων.

– Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα σεισμόπληκτα ακίνητα, καθώς και τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται αυτά στην Κεφαλονιά και τους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας.

– Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα οικοπέδου στα οποία βρίσκονται ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

– Όλες οι μεταβολές που έχουν γίνει στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων από την 1/1/2014 και θα γίνουν έως τις 30/11/2014 θα πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 έως τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή: capital.gr