Σε τουλάχιστον 700 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το κόστος του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως άφησε να εννοηθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg να μεταδίδουν μάλιστα πως μπορεί να φτάσει και το 1 τρισ.

Παρά το γεγονός ότι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές κόστος του προγράμματος, εν τέλει σημείωσε πως θα «καθοδηγήσει» τον ισολογισμό της ΕΚΤ προς τα 2,7 τρισεκατομμύρια ευρώ όπου βρισκόταν το 2012, από περίπου 2 τρισ. που είναι σήμερα.

Το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από εμπορικές ή κεντρικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, αλλά και τιτλοποιημένων χρεογράφων (ABS) που έχουν ως εχέγγυα τα περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, καθώς η ΕΚΤ κατέβασε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,05%, από 0,15%. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να κατεβάσει σε μεγαλύτερα βάθη το επιτόκιο καταθέσεων που τηρούν σε αυτή οι εμπορικές τράπεζες, σπρώχνοντας έτσι τις τράπεζες να διοχετεύσουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία με τη μορφή δανείων.

Ταπεινό, αλλά εκεί που πονάει

Την ίδια στιγμή, οι Financial Times σε κεντρικό τους άρθρο κάνουν λόγο για ταπεινό μεν πακέτο, το οποίο ωστόσο ταιριάζει καλύτερα στην ευρωζώνη και στοχεύει εκεί που πονάει περισσότερο, στην πραγματική οικονομία του Νότου.

Στόχος των δύο μεγάλων πρωτοβουλιών της ΕΚΤ είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και η αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος τον Ιούλιο βρέθηκε στο επικίνδυνα χαμηλό 0,3%.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική δραστηριότητα στη νομισματική ένωση παρέμεινε στάσιμη το β’ τρίμηνο του 2014, με τη Γερμανία να καταγράφει απροσδόκητη αρνητική ανάπτυξη -0,2%.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη στην ευρωζώνη, στο 0,9% για το 2014 και στο 1,6% το 2015.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,6% φέτος και 1,1% το 2015, σαφώς κάτω από το στόχο του «κοντά στο 2%».

Πηγή: skai.gr