Την έναρξη ενός προγράμματος αγοράς τίτλων εκδοθέντων έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi στη συνέντευξη Τύπου της κεντρικής τράπεζας μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Η απόφαση για τις αγορές δεν ήταν ομόφωνη, αλλά είχε μια άνετη πλειοψηφία, διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

“Το Δ.Σ. αποφάσισε να ξεκινήσει να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα”, δήλωσε προσθέτοντας ότι οι αγορές θα περιλαμβάνουν παλαιότερα και νέα ABS καθώς και τίτλους από την αγορά ακινήτων. “Το Ευρωσύστημα θα αγοράσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο απλών και διάφανων τίτλων εκδοθέντων έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS) με τις υποκείμενες αξίες να αφορούν απαιτήσεις έναντι του ιδιωτικού τομέα εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου”.

“Το Ευρωσύστημα θα αγοράσει επίσης ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καλυμμένων ομολόγων στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος αγορών”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν προσδιόρισε το ύψος του προγράμματος και περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι αγορές των τίτλων αυτών μαζί με τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης που έχει δρομολογήσει η κεντρική τράπεζα θα έχουν “σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας”.

Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αγορών ABS και καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2014. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 2 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα μαζί με τη μείωση των επιτοκίων είναι συμπληρωματικά στο πακέτο του Ιουνίου, το οποίος επίσης περιελάμβανε μειώσεις των επιτοκίων καθώς και τη διενέργεια στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης για την ενίσχυση του δανεισμού στη ζώνη του ευρώ.

Με τις νέες μειώσεις των επιτοκίων ο Draghi υπογράμμισε ότι πλέον η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια της. “Τώρα βρισκόμαστε στο κάτω όριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της ΕΚΤ όσον αφορά ένα ευρύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Draghi δεν θέλησε να αποκαλύψει τα χαρτιά του, σημειώνοντας ότι η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να αφορά περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού τομέα ή του κρατικού τομέα, όπως τα κυβερνητικά ομόλογα. “Τα μέτρα που δρομολογήσαμε σήμερα έχουν κυρίως στόχο την πιστωτική χαλάρωση”, εξήγησε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι τα τελευταία μέτρα θα ενισχύσουν περαιτέρω τη λειτουργία των μηχανισμών μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και θα στηρίξουν την παροχή πιστώσεων στην οικονομία. Ταυτόχρονα, θα οδηγήσουν στην επιστροφή του πληθωρισμού πιο κοντά στο 2%.

Επισήμανε ακόμη ότι στην ανάλυση της η κεντρική τράπεζα έλαβε υπόψη το υποτονικό outlook στον πληθωρισμό, την αποδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής στην Ευρωζώνη και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν υποτονική νομισματική και πιστωτική δυναμική.

Υποβάθμιση εκτιμήσεων για 2014 και 2015

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε και τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας για την πορεία του ΑΕΠ.

Όπως ανακοίνωσε το 2014 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,9% από 1,0% στις προηγούμενες εκτιμήσεις (Ιουνίου), ενώ για το 2015 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% από 1,7% προηγουμένως. Για το 2016 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% από 1,8%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη επιβαρύνεται από ένα συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνει την υψηλή ανεργία και το μεγάλο ποσοστό αχρησιμοποίητου παραγωγικού δυναμικού, τη συνεχιζόμενη αρνητική μεταβολή των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς και τις αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Για τον πληθωρισμό ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι αναμένεται να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, πριν αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά το 2015 και το 2016.

Οι τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 0,6% το 2014, στο 1,1% το 2015 και στο 1,4% το 2016 και είναι καθοδικά αναθεωρημένες μόνο για το 2014 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιουνίου.

Περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική προσαρμογή

Στρέφοντας την προσοχή του στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι πολλά μέλη έχουν υιοθετήσει σημαντικά μέτρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν άλλες χώρες που θα πρέπει να νομοθετήσουν και να δρομολογήσουν ανάλογα μέτρα.

“Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να κερδίσουν ορμή για να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρωζώνη. Χρειάζονται αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας καθώς και περαιτέρω δράση για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”, δήλωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε όλες τις χώρες να προχωρήσουν όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι εντός των υφιστάμενων κανονισμών υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας ώστε να αντιμετωπιστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της προσαρμογής και να στηριχθεί η ζήτηση. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η ευελιξία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπονομεύει την ουσία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

“Υπάρχουν επίσης περιθώρια για να επιτευχθεί ένας συνδυασμός δημοσιονομικών πολιτικών που θα είναι περισσότερο φιλικός στην ανάπτυξη”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί μόνη της να επιλύσει όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης. “Χρειάζεται και η δημοσιονομική πολιτική, χρειάζεται ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας”, υπογράμμισε.

Μείωση-έκπληξη των επιτοκίων, στο 0,05% το βασικό επιτόκιο

Σε νέα ιστορικά χαμηλά μείωσε τα επιτόκια της σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την τόνωση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,05% από 0,15%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,30% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο ‑0,20%.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας αιφνιδίασε τους περισσότερους αναλυτές που περίμεναν η ΕΚΤ να κρατήσει στάση αναμονής, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια της και περιμένοντας τα αποτελέσματα από τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης που έχει δρομολογήσει.
Πηγή: capital.gr