Νάβας, ατυχία και δοκάρια κράτησαν την Ολλανδία στο «μηδέν» μετά από 120′ και η λύση για τους «οράνιε» απέναντι στην Κόστα Ρίκα ήρθε στη διαδικασία των πέναλτι (4-3), αφού ο Φαν Γκάαλ πέτυχε… διάνα βάζοντας τον Κρουλ αντί του Σίλεσεν στη λήξη της παράτασης.

Ο τερματοφύλακας της Νιουκάστλ ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη του προπονητή του και αποκρούοντας δύο πέναλτι των Κοσταρικανών (Ρουίς, Ουμάνια) ήταν αυτός που ουσιαστικά έστειλε την Ολλανδία για πέμπτη φορά στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ομάδα του Πίντο, βέβαια, πριν αποκλειστεί ένδοξα έβγαλε την ψυχή των Ευρωπαίων, χάρη στην παρουσία του Νάβας στο τέρμα της, αλλά και την τύχη-ατυχία των αντιπάλων αν προτιμάτε.

Τα έπιανε… όλα

Ο Ρόμπεν έκανε ό,τι ήθελε την άμυνα των Αμερικανών και ήταν αυτός που κέρδισε και τις 4 κάρτες των αντιπάλων. Η Ολλανδία είχε καλή ανάπτυξη και πήρε από την αρχή τα ηνία του αγώνα απέναντι στην Κόστα Ρίκα που προτίμησε ένα παιχνίδι αντεπιθέσεων.

Ο Νάβας απέκρουσε δύο συνεχόμενα σουτ των Φαν Πέρσι, Σνάιντερ στο 21′ δείχνοντας ότι ετοιμάζται για ακόμη μία μεγάλη βραδιά. Στο 29′ είπε «όχι» στον Ντεπάι με το πόδι, ενώ στο 39’απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ μετά από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σνάιντερ.

Δεν έμπαινε με τίποτα

Το παιχνίδι συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο δεύτερο ημίχρονο και στο τελευταίο 15λεπτο με το φάσμα της παράτασης να πλησιάζει, οι «οράνιε» έπνιξαν κυριολεκτικά την Κόστα Ρίκα, αλλά αυτή βρήκε τρόπο να παραμείνει ζωντανή.

Στο 75′ ο Φλάαρ αστόχησε με κεφαλιά από πλεονεκτική θέση, ενώ στο 82′ ο Σνάιντερ με απευθείας εκτέλεση φάουλ τράνταξε το δεξί δοκάρι. Στο 84′ ο Φαν Πέρσι δεν μπόρεσε να νικήσει τον Νάβας ούτε από τη μικρή περιοχή, ενώ στο 88′ ο ίδιος παίκτης μόνος στη μικρή περιοχή έκανε στραβοκλωτσιά΄.

Η κανονική διάρκεια του προημιτελικού στο Σαλβαντόρ ολοκληρώθηκε με ακόμη μία απίστευτη ευκαιρία για τους Ολλανδούς. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Φαν Πέσι σούταρε από κοντινή απόσταση και η μπάλα κόντραρε σε δύο σώματα με τελευταίο αυτό του Τεχέδα που ήταν στη γραμμή της εστίας και στη συνέχεια βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι για να την απομακρύνουν με την… ψυχή στο στόμα οριστικά οι Κοσταρικανοί.

Ούτε στην παράταση

Στον έξτρα χρόνο, ο Φλάαρ ήταν αυτός που απείλησε πρώτος με καλή κεφαλιά στο 97′. Η κατάληξή της; Απέκρουσε… ο Νάβας. Ευκαιρία να «κλέψει» το ματς, ωστόσο, είχε και η Κόστα Ρίκα. Και μάλιστα απ’ τις λεγόμενες κλασικές.

Ο Ουρένια στο 117′ έκανε ωραία ατομική προσπάθεια και βρέθηκε μόνος του στην περιοχή απέναντι στον Σίλεσεν, ο οποίος κράτησε, όμως, την ομάδα του ζωντανή. Ακόμη και στο 119′ η τύχη ήταν με τους «αδύναμους», καθώς ο Σνάιντερ με σουτ απ’ το όριο της περιοχής σημάδεψε για δεύτερη φορά το δοκάρι (οριζόντιο).

Μετά το τέλος και της παράτασης, όμως, η… ρόδα γύρισε. Με τον Λουίς Φαν Γκάαλ να χρεώνεται την κίνηση-ματ, τον Τιμ Κρουλ να αποδεικνύει ότι είναι… γάτα στις εκτελέσεις πέναλτι και την τύχη να είναι πια πορτοκαλί, η Ολλανδία πανηγύρισε την πρόκριση στους «4» που αν μη τι άλλο άξιζε και με το παραπάνω.

Ολλανδία: Σίλεσεν (120’+1′ Κρουλ) – Ντε Βράι, Φλάαρ, Ίντι (106′ Χούντελααρ) – Κάιτ, Μπλιντ, Βαϊνάλντουμ, Σνάιντερ – Ρόμπεν, Ντεπάι (76′ Λενς), Φαν Πέρσι

Κόστα Ρίκα: Νάβας – Ακόστα, Γκονσάλες, Ουμάνια – Γκαμπόα (79′ Μίρι), Ντίας, Τεχέδα (97′ Κουμπέρο), Μπόργκες – Ρουίς, Μπολάνιος, Κάμπελ (66′ Ουρένια)

Πηγή: novasports.gr