Ο Ρονάλντο πέτυχε το πρώτο του γκολ στη Βραζιλία, ο Γκιάν Ασαμόα έγινε ο πρώτος Αφρικανός σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ, αλλά αμφότεροι έμειναν εκτός διοργάνωσης μετά το Πορτογαλία – Γκάνα 2-1.

Έτσι κι αλλιώς οι δύο μονομάχοι της Μπραζίλια ήξεραν πως δεν όριζαν τη μοίρα τους, η οποία θα καθοριζόταν από το αποτέλεσμα του αγώνα Γερμανίας – ΗΠΑ. Τελικά οι Αμερικανοί έχασαν, αλλά η μεν Γκάνα δεν μπόρεσε να κερδίσει δεχόμενη δύο γκολ από λάθη της άμυνάς της, ενώ οι Πορτογάλοι δεν μπόρεσαν να υπερκαλύψουν τη διαφορά τερμάτων σε σχέση με τις ΗΠΑ, πληρώνοντας ακριβά την «τεσσάρα» από τη Γερμανία στην πρεμιέρα.

Τελικά, το μόνο που έμεινε ήταν ένα ματς με πολύ ωραίο ρυθμό, το ιστορικό γκολ του Γκίαν Ασαμόα που έφτασε τα έξι σε τελικές φάσεις Μουντιάλ, αλλά και το ένα και μοναδικό γκολ του κατόχου της «Χρυσής Μπάλας»…

Τα αρχικά πλάνα

Η Πορτογαλία ξεκίνησε με 4-3-3. Τερματοφύλακας ο Μπέτο, δεξί μπακ ο Περέιρα, αριστερό ο Βελόσο, σέντερ μπακ οι Πέπε και Άλβες. Τριάδα στα χαφ με Μουτίνιο, Γ. Καρβάλιο και Αμορίμ, τριάδα στην επίθεση με Νάνι, Έντερ και Ρονάλντο.

Με 4-4-2 ξεκίνησε η Γκάνα. Τερματοφύλακας ο Ντάουντα, δεξί μπακ ο Αφούλ, αριστερό ο Κ. Ασαμόα, κέντρο άμυνας με Μπόι και Μενσά. Δεξί χαφ ο Ατσού, αριστερό ο Α. Αγιού, στο κέντρο οι Ράμπιου και Μπάντου, επιθετικό δίδυμο οι Ουαρίς και Γ. Ασαμόα.

Η στραβοκλωτσιά του Μπόι

Γρήγορο ρυθμό είχε το πρώτο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να δείχνουν μεγάλη διάθεση σε ένα ισορροπημένο 45λεπτο. Πολύ καλός για την Πορτογαλία ο Μουτίνιο στο κέντρο, δραστήριος ο Βελόσο, ορεξάτος αλλά άτυχος ο Ρονάλντο. Για τη Γκάνα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο έκανε ο Ατσού, ενώ ο Γ. Ασαμόα δυσκόλεψε αρκετά τους Ίβηρες αμυντικούς.

Μόλις στο 5′ η Πορτογαλία μπορούσε να ανοίξει το σκορ, όταν ο Ρονάλντο με σέντρα-σουτ από δεξιά έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Ντάουντα. Αν έμπαινε θα μιλάγαμε για το γκολ του Μουντιάλ!
Στο 19′ ο Περέιρα έκανε σέντρα για τον Ρονάλντο, ο οποίος βρέθηκε αφύλακτος στη μικρή περιοχή και έκανε την κεφαλιά, αλλά ο Ντάουντα καλά τοποθετημένος απόκρουσε την προσπάθεια του κατόχου της «Χρυσής Μπάλας».΄

Ακριβώς στην επόμενη επίθεση, ο Γ. Ασαμόα δέχτηκε μακρινή μπαλιά, έκανε κοντρόλ παρά την πίεση των σέντερ μπακ της Πορτογαλίας, αλλά ο Μπέτο κατάφερε να αποκρούσε το πλασέ του.

Στο 31′, οι Πορτογάλοι άνοιξαν το σκορ, όταν ο Μουτίνιο από το ημικύκλιο κοντρόλαρε εκπληκτικά τη μπάλα, την «έσπασε» αριστερά για τον Βελόσο, αυτός έκανε τη σέντρα και ο Μπόι με το γόνατο την έστειλε άθελά του πάνω από τον τερματοφύλακά του και στα δίχτυα.

Ένα λεπτό αργότερα ο Ντάουντα έδιωξε δυνατό σουτ του Ρονάλντο, ενώ στο 34′ ο Αμορίμ από καλή θέση έστειλε τη μπάλα άουτ με συρτό σουτ. Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με τον Ατσού να επιχειρεί πλασέ μέσα στην περιοχή, αλλά τη μπάλα να καταλήγει άουτ στο 40′.

Ιστορικός Ασαμόα, «έσπασε το ρόδι» ο Ρονάλντο

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους Γκανέζους αποφασισμένους να ισοφαρίσουν και τον Γκίαν Ασαμόα να παίζει σαν δαιμονισμένος. Στο 51′ με πολύ καλό σουτ παραλίγο να νικήσει τον Μπέτο, αλλά έξι λεπτά αργότερα τα κατάφερε.

Με τη Γερμανία να ανοίγει το σκορ κόντρα στις ΗΠΑ, ο Κουάντουο Ασαμόα με εκπληκτική σέντρα από αριστερά με εξωτερικό φάλτσο κατάφερε να περάσει τη μπάλα απ’ όλους τους αμυντικούς της Πορτογαλίας και ο Γκίαν Ασαμόα που καραδοκούσε στο δεύτερο δοκάρι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μπέτο με κεφαλιά.

Ήταν ένα ιστορικό γκολ για τον Ασαμόα, που έγινε ο πρώτος Αφρικανός στο σκοράρισμα στα Παγκόσμια Κύπελλα, ξεπερνώντας τον Καμερουνέζο Μιλά με 6 γκολ. Πλέον, η Γκάνα χρειαζόταν άλλο ένα τέρμα για να βρεθεί στη δεύτερη θέση και παραλίγο να το πετύχει στο 61′, όταν ο Γ. Ασαμόα με σέντρα βρήκε τον αφύλακτο Ουαρίς και αυτός με κεφαλιά από πολύ κοντά έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ!

Οι Πορτογάλοι έδειχναν αποδιοργανωμένοι και ο Μπέντο έριξε στο ματς τους Βαρέλα και Βιεϊρίνια, με τους «Black Stars» να απαντούν ρίχνοντας στο ματς τον Τζόρνταν Αγιού αντί του Ουαρίς και τον Άκουα αντί του Ράμπιου.

Ωστόσο το momentum είχε χαθεί για τους Αφρικανούς και δέκα λεπτά πριν από το τέλος ήρθε η χαριστική βολή στην προσπάθειά τους για πρόκριση. Μετά από μία σέντρα του Νάνι, ο Μενσά δεν μπόρεσε να απομακρύνει επαρκώς, ο Ντάουντα στην προσπάθειά του να το κάνει έστειλε τη μπάλα στον Ρονάλντο, ο οποίος «έσπασε το ρόδι» με το πρώτο του γκολ στο Μουντιάλ 2014. Οι Ίβηρες ήθελαν άλλα τρία για να πετάξουν έξω τις ΗΠΑ, αλλά ο χρόνος είχε τελειώσει, παρ’ όλο που ο Ρονάλντο έχασε δύο καλές ευκαιρίες στις καθυστερήσεις!

Πορτογαλία – Γκάνα 2-1

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 – 7ος Όμιλος – 3η Αγωνιστική – Estadio Nacional, Μπραζίλια
Γκολ: 31′ αυτ. Μπόι, 80′ Ρονάλντο – 57′ Γ. Ασαμόα
Διαιτητής: Ναγουάφ Σουκράλα (Μπαχρέιν).
Βοηθοί: Γιασέρ Τουλεφάτ, Εμπραχίμ Σαλέχ (Μπαχρέιν).
Κίτρινες: Μουτίνιο – Αφούλ, Ουαρίς, Τ. Αγιού.
Κόκκινες: –
Πορτογαλία (Μπέντο, 4-3-3-): Μπέτο (88′ Εδουάρδο) – Περέιρα (61′ Βαρέλα), Πέπε, Άλβες, Βελόσο – Μουτίνιο, Καρβάλιο, Αμορίμ – Νάνι, Έντερ (69′ Βιεϊρίνια), Ρονάλντο.

Γκάνα (Άπια, 4-2-2): Ντάουντα – Αφούλ, Μπόι, Μενσά, Κ. Ασαμόα – Ατσού, Ράμπιου (76′ Άκουα), Μπάντου, Α. Αγιού (81′ Ουακάσο) – Ουαρίς (71′ Τζ. Αγιού), Γ. Ασαμόα.

Πηγή: novasports.gr