Η απίθανη Χιλή επικράτησε, με 2-0, της Ισπανίας στο «Μαρακανά», εξασφάλισε την παρουσία της στους «16» του Μουντιάλ κι άφησε εκτός συνέχειας την τραγική Παγκόσμια Πρωταθλήματα που έμεινε άποντη στον δεύτερο Όμιλο.

Πώς έπαιξαν

Ο Ισπανός τεχνικός Βιθέντε ντελ Μπόσκε διάλεξε σχηματισμό 4-2-3-1 για την Ισπανία, με τον Κασίγιας βασικό τερματοφύλακα, τους Ράμος και Μαρτίνεθ δίδυμο στα στόπερ, τον Ζόρντι Άλμπα αριστερά στα μπακ και τον Αθπιλικουέτα δεξιά. Αλόνσο και Μπουσκέτς αποτέλεσαν τα δύο αμυντικά χαφ των «φούριας ρόχας», με τον Ντιέγκο Κόστα να είναι ο μοναδικός προωθημένος των Ιβήρων. Στηρίγματά του αποτέλεσαν, με διάταξη στο γήπεδο από τα αριστερά προς τα δεξιά, οι Πέδρο, Νταβίντ Σίλβα και Ινιέστα.

Ο Αργεντινός προπονητής Χόρχε Σαμπάολι επέλεξε διάταξη 3-5-2 για τη Χιλή, με τον Μπράβο κάτω από τα δοκάρια και με τριάδα κεντρικών αμυντικών, από τα αριστερά προς τα δεξιά, τους Χάρα, Φρανσίσκο Σίλβα και Μεδέλ. Αλέξις Σάντσες και Βάργκας ήταν οι δύο επιθετικοί για τους Λατινοαμερικάνους μ΄ ένα πολυπρόσωπο κέντρο να τους στηρίζει. Συνδετικός κρίκος των δύο με τα τέσσερα υπόλοιπα χαφ των Χιλιανών (Μένα, Ντίαζ, Ίσλα και Αρανγκίς) αποτέλεσε ο Βιδάλ.

«Ζημιά» στο 45λεπτο

Από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού η Χιλή έδειξε πώς μπορεί να «πατήσει» επάνω στην κακή ψυχολογία των Ισπανών και να δημιουργήσει φθορά στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές. Μόλις στο 2΄ η ομάδα του Χόρχε Σαμπάολι είχε δύο τελικές προσπάθειες: Ο Βάργκας απέτυχε να εκμεταλλευτεί στα σαράντα δευτερόλεπτα την αναταραχή στην άμυνα των Ιβήρων, μην επιχειρώντας καν σουτ από καλή θέση, ενώ από την εκτέλεση κόρνερ που ακολούθησε ο Χάρα έστειλε την μπάλα άουτ.

Η Ισπανία του ντελ Μπόσκε ισορρόπησε σταδιακά το ματς και στο 15΄ χάθηκε διπλή ευκαιρία από Ντιέγκο Κόστα και Αλόνσο, με τον τελευταίο να πλασάρει επάνω στον γκολκίπερ Μπράβο από θέση τετ-α-τετ. Η ψυχρολουσία ήρθε στο 20΄ για την ευρωπαϊκή ομάδα, όταν από ταχύτατη συνεργασία Σάντσες και Αρανγκίς ο δεύτερος έδωσε την ασίστ στον Βάργκας. Με εξουδετερωμένο τον Κασίγιας και λίγο εμπρός από το ύψος του πέναλτι, σε κενή εστία, ο επιθετικός της Βαλένθια με δεξί πλασέ άνοιξε το σκορ.

Ο Κόστα στο 27΄ έχασε μοναδική ευκαιρία για την Ισπανία, ώστε να έρθει το παιχνίδι στα ίσια για τους Ίβηρες. Οι «φούριας ρόχας» με δυσκολία έβγαζαν φάσεις μπροστά από την εστία της Χιλής, η οποία στάθηκε στο διάστημα αυτό εξαιρετικά στην άμυνα. Σαν να μην έφτανε αυτό στο 43΄ έγινε το 0-2: Μετά από εκτέλεση φάουλ του Αλέξις Σάντσες, ο Ίκερ Κασίγιας έδιωξε δύσκολα την μπάλα. Ο ασίστμαν του πρώτου γκολ, Αρανγκίς, με δυνατό σουτ από το ύψος του πέναλτι «εκτέλεσε» με δυνατό «μυτάκι» τον γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος, πάντως, δεν φέρει ευθύνη για το τέρμα. Το φινάλε του 45λεπτου βρήκε την Ισπανία στα πρόθυρα αγωνιστικής διάλυσης.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ισπανία (Βιθέντε ντελ Μπόσκε / 4-2-3-1): Κασίγιας – Άλμπα, Ράμος, Μαρτίνεθ, Αθπιλικουέτα – Αλόνσο (46΄ Κόκε), Μπουσκέτς – Πέδρο (76΄ Καθόρλα), Νταβίντ Σίλβα, Ινιέστα – Ντιέγκο Κόστα (64΄ Τόρες).

Χιλή (Χόρχε Σαμπάολι / 3-5-2): Μπράβο – Χάρα, Φρανσίσκο Σίλβα, Μεδέλ – Μένα, Ντίας, Αρανγκίς (64΄ Γκουτιέρες), Ίσλα, Βιδάλ (88΄ Καρμόνα) – Αλέξις Σάντσες, Βάργκας (85΄ Βαλδίβια).

Γήπεδο: Μαρακανά – Ρίο ντε Τζανέιρο
ΓΚΟΛ: 0-1 (20΄ Βάργκας), 0-2 (43΄ Αρανγκίς)
Κίτρινες κάρτες: 40΄ Αλόνσο – 26΄ Βιδάλ, 61΄ Μένα
Κόκκινες κάρτες: –
Διαιτητής: Μαρκ Γκάιγκερ (ΗΠΑ)

Πηγή: novasports.gr