Καλοκαιράκι στην Ελλάδα. Όλα είναι ρόδινα ή αλλιώς δεν κουνιέται φύλο. Μουντιάλ στην τηλεόραση, δροσούλα κάθε απόγευμα να μην ζεσταινόμαστε, μπυρίτσες και άγιος ο Θεός. Σαν να λέμε δηλαδή όλα είναι υπό έλεγχο. Ξεχάστηκαν τα πάντα. Δεν πάει ένας μήνας από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές τα αποτελέσματα των οποίων κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα ήταν (τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή, θρίαμβος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, βλέπε Βόλος, κατωτάτου επιπέδου, αμφιβόλου προελεύσεων και ποινικού μητρώου) αλλά δεν μας νοιάζουν αυτά τώρα. Τώρα η ώρα είναι ιερή. Έχουμε άλλα πράγματα να ασχοληθούμε φίλε μου. Έχω να γκρινιάξω για την Εθνική Ελλάδος που στον πρώτο αγώνα της έχασε με τριάρα και έχω να γκρινιάξω για τον καιρό που βρέχει κάθε απόγευμα και δεν μπορώ να απλώσω το κορμί μου στην θάλασσα να παίζω ρακετούλες με το κοκτέιλ μου στο χέρι. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Είμαι σε κατάσταση πανικού. Δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά πράγματα. Ένα ένα τη φορά. Τώρα με αφορά η μπαλίτσα. Μετά όταν τελειώσει το μουντιάλ και στρώσει ο καιρός θα ασχοληθώ με τα υπόλοιπα. Θα ανανεώσω την κάρτα ανεργίας μου, θα σκεφτώ πως θα την περάσω την χειμώνα, θα προβληματιστώ για την οικονομική κατάσταση μου, θα βρίσω τις δημόσιες υπηρεσίες που μου κάνουν τον βίο αβίωτο και με ωθούν να παρανομήσω μήπως και γλιτώσω τα ψυχοφάρμακα, θα κρίνω τον καινούριο και τον παλιό δήμαρχο που δεν κάνει τίποτα για την πόλη μου αλλά θα κρίνω ταυτόχρονα και αυτά που κάνει γιατί θεωρώ ότι θα έπρεπε να με είχε ρωτήσει πρώτα κλπ κλπ. Όλα αυτά θα τα κάνω σε κανένα μήνα περίπου, αν δεν πάω διακοπές δηλαδή. Μέχρι τότε όνειρο ζω μη με ξυπνάτε.

Όλα τα παραπάνω είναι γραμμένα με εμφανώς σατυρική διάθεση αλλά κρύβουν μια πέρα για πέρα αληθινή κατάσταση. Είμαστε ένα λαός με μνήμη χρυσόψαρου δυστυχώς. Έχουμε άποψη για όλους και για όλα, κρίνουμε τους πάντες αλλά όταν κρινόμαστε δεν μας αρέσει, μπορεί τα οικονομικά μας να είναι σε κακή κατάσταση αλλά και τα χρήματα που έχουμε τα σπαταλάμε, θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα τη στιγμή που και για την πιο απλή περίπτωση στην εφορία η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Και ξαφνικά όλα αυτά εξαφανίζονται και δεν μας ενοχλούν γιατί αρχίζει το ματς. Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ τον ποιητή εδώ που τόσο εύστοχα έλεγε «Όμορφη και παράξενη πατρίδα, ω σαν αυτή που μου ‘λαχε δεν είδα».

Και για να μην σας αφήσω έτσι στα ποδοσφαιρικά τολμώ να κάνω μια πρόβλεψη τώρα που τελείωσε ο πρώτος γύρος αγώνων και είδαμε όλες τις ομάδες. Βλέπω την Γερμανία και την Ολλανδία στους τέσσερις. Πόση είναι η απόδοση στο στοίχημα;