Μια της Γκάνας, δυο της Γκάνας, τρεις και η κακή της μέρα… λέει ο λαός. Οι ΗΠΑ μετά τις δυο σφαλιάρες που είχαν δεχθεί από τους Αφρικανούς στις δυο προηγούμενες τελικές φάσεις παγκοσμίου κυπέλλου, τελικά κατάφεραν να πάρουν την εκδίκησή τους νικώντας με 2-1 στην “Αρένα Ντας Ντούνας” του Νατάλ.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Αμερικανούς, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στο σκορ μόλις στο 32ο δευτερόλεπτο. Ο Ντέμπσεϊ βρέθηκε μέσα στην περιοχή, άδειασε τον Μπόι και με εξαιρετικό πλασέ έστειλε την μπάλα και στα δίχτυα, σημειώνοντας ταυτόχρονα το 5ο πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Αυτό το γκολ έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να αλλάξουν την αγωνιστική τους τακτική, να δώσουν γήπεδο στους Γκανέζους και να περιμένουν τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν στην κόντρα. Στάθηκαν μάλιστα και άτυχοι, γιατί μόλις στο 23′ χρειάστηκε να κάνουν αναγκαστική αλλαγή με τον Γιόχανσον να μπαίνει στη θέση του τραυματία Αλτιντορ.

Οι Αφρικανοί από την πλευρά τους, προσπαθούσαν να βρουν κενά στην άμυνα των παικτών του Γιούργκεν Κλίνσμαν, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και έτσι επιδόθηκαν σε ένα ανελέητο σερί σεντρών, οι οποίες γίνονταν εύκολη λεία για τον Χάουαρντ.

Στο δεύτερο μέρος, η Γκάνα ήταν πιο δραστήρια και με κινητήριο μοχλό τον Γκιάν που έψαχνε ποικιλοτρόπως το γκολ, κατάφερε να ισοφαρίσει προς το τέλος… 

Στο 82′, λοιπόν, ο Αντρέ Αγιού δέχθηκε την μπάλα από την πάσα με τακουνάκι του Γκιάν και με ωραίο σουτ ισοφάρισε σε 1-1. Οι Αμερικανοί, όμως, πεισματάρηδες ως είναι, δεν τα παράτησαν και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 2-1. 

Οι δυο τελευταίες αλλαγές του Κλίνσμαν συνεργάστηκαν προς αυτό το σκοπό. Ο Ζούσι εκτέλεσε κόρνερ και ο Μπρουκς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας στις ΗΠΑ την πρώτη τους νίκη κόντρα στην Γκάνα σε τρεις αναμετρήσεις στα τρία τελευταία Μουντιάλ… 

ΓΚΑΝΑ (4-3-2): Καρασέι, Οπάρε, Τζόναθαν, Μπόι, Κ. Ασαμόα, Ραμπιού (71′ Εσιέν), Μουντάρι, Αντρε Αγιού, Τζόρνταν Αγιού (59′ Μπόατενγκ), Ατσου (78′ Αντόμα), Γκιάν.

Η.Π.Α (4-3-2-1): Χάουαρντ, Τζόνσον, Κάμερον, Μπέσλερ (46′ Μπρουκς), Μπίσλι, Μπέκερμαν, Μπεντόγια (77′ Ζούσι), Τζόουνς, Μπράντλεϊ, Αλτιντορ (23′ Γιόχανσον), Ντέμπσεϊ.

Πηγή: novasports.gr